Stabilna većina
62

DF se pomirio s političkim partnerima u Tuzli, poručuju da su zaustavili stranačka zapošljavanja

A. K.
Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba
Zastupnici Demokratske fronte (DF) danas su došli na sjednicu Skupštine Tuzlanskog kantona nakon što su s koalicionim partnerima iz SDA, SBB-a, SBiH i SDBiH postigli dogovor, a koji je, između ostalog, zaustavio stranačka zapošljavanja.

Koalicija u Tuzlanskom kantonu protekle sedmice našla se u svojevrsnoj krizi nakon što su zastupnici DF-a odlučili opstruirati rad većine. Kao razloge za to su naveli stranačka zapošljavanja, neprovođenje dogovorenih reformi u svim oblastima, ali i neadekvatan rad Kantonalne vlade.

Međutim, nakon zajedničkog sastanka koalicionih partnera dogovor je postignut te su se zastupnici DF-a Mahir Mešalić, Sandra Ibrišimović i Boris Krešić pojavili na današnjoj sjednici Skupštine TK.

"Sastanak vladajuće koalicije je održan i ustanovili smo greške koje su pojedinci činili u Vladi TK, ali i ostalim organima uprave. To smo razriješili i danas smo došli na sjednicu kako bismo nastavili rad skupštinske većine i Kantonalne vlade" , kazao je za Klix.ba predsjednik Kluba zastupnika DF-a Mahir Mešalić.

Mešalić je istakao da su članovi DF-a uspjeli zaustaviti određena stranačka zapošljavanja pojedinaca koja su bila planirana.

"Osim na tome, insistrirali smo još na nekim stvarima kao što je transparentniji rad Vlade TK, što je bio jednoglasni konsenzus svih stranaka koje čine parlamentarnu većinu", dodao je Mešalić.

Predsjednik Skupštine TK Žarko Vujović iz SDBiH kazao je da je skupštinska većina sada stabilna.

"Jedan od zaključaka koalicionih partnera je i da se trebamo češće sastajati kako bismo imali usaglašene stavove, posebno kada je riječ o pripremi zakona. Bez obzira na to kojoj stranci pripada ministarstvo, zaključak je da zakon iz resora izađe uz konsenzus svih nas", istakao je Vujović za Klix.ba.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Zamjenik predsjednika Kluba zastupnika SDA u Skupštini TK Midhat Čaušević ističe da je tokom sastanka sačinjen plan i program mjera vezano za buduće djelovanje većine, ukoliko bi eventualno došlo do nesuglasica.

"Kroz vrlo konstruktivan dijalog postignuta je saglasnost u vezi s nastavkom djelovanja skupštinske većine u kapacitetu kako je to bilo od samog početka. Zahtjeva i ustupaka nije bilo, a SDA je najodgovronija kada je riječ o funkcionisanju većine u TK. U narednom periodu će se napraviti jedan interresorni pristup u rješavanju ključnih politika kada je riječ o funkcionisanju većine i Vlade u Tuzlanskom kantonu", istakao je Čaušević.

Foto: A. K./Klix.ba
Foto: A. K./Klix.ba

Pred koalicionim partnerima sada je i kreiranje jasne strategije djelovanja skupštinske većine, Kantonalne vlade i javnih institucija koje funkcionišu u ovom kantonu.

Redovna sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona je u toku, a novina je da je uveden elektronski sistem glasanja koji dosad nije funkcionisao u ovom kantonu.