Potpisan sporazum
128

DF, SDP i Naša stranka dogovorili zajedničko djelovanje u BPK Goražde

FENA
Foto: FENA/Elma Geca
Foto: FENA/Elma Geca
Predstavnici kantonalnih odbora, Demokratske fronte (DF), Socijaldemokratske partije (SDP) i Naše stranke, Edita Velić, Emir Frašto i Neno Zuko, večeras su u Goraždu potpisali Sporazum o zajedničkim programskim ciljevima i političkom djelovanju u Bosanskopodrinjskom kantonu (BPK).

"Svjesni težine situacije u kojoj se nalazi BPK Goražde, čvrsto smo opredijeljeni za sprovođenje sveobuhvatnih društvenih i političkih reformi koje su preduslov daljeg razvoja i napretka Kantona, kao i potrebe postizanja širokog konsenzusa građanskih političkih snaga lijevog spektra, a u cilju formiranja skupštinske većine iz koje će nastati buduća Vlada BPK Goražde" , navodi se u sporazumu.

Strane potpisnice saglasne su da će u svom budućem političkom djelovanju ostvarivati zajedničke programske ciljeve, kroz zajedničko djelovanje u institucijama zakonodavne i izvršne vlasti BPK Goražde, od kojih su kao najznačajniji principi izdvojeni, zabrana novih zapošljavanja u javnom sektoru, reforma javne uprave, zabrana zapošljavanja bez konkursa, osim unaprijed naznačenih funkcija političke prirode. Prema sporazumu, formiranje skupštinske većine na kantonalnom nivou niti obavezuje niti uključuje koaliranje na višim ili nižim nivoima vlasti, niti koaliranje na istom nivou u ostalim kantonima.

Predsjednica Kantonalnog odbora DF-a Edita Velić, kazala je da su usaglašeni ciljevi i politike ovih stranaka usmjereni na poboljšanje kvaliteta života svih građana

"Bit ćemo u potpunosti okrenuti građanima i ispraviti nepravdu koja se dešavala u proteklom periodu", kazala je Velić.

Po ocjeni Nena Zuka predsjednika Gradskog odbora Naše stranke, prioritet je finansijska stabilnost BPK Goražde.

"To je prioritet, jer za dvije godine napravljen je deficit od skoro 10 miliona KM, što bi moglo dovesti do stopiranja isplate plata budžetskim korisnicima", ističe Zuko.

U SDP-u očekuju skoro formiranje vlasti u ovom kantonu.

"Mislim da je dogovor vrlo blizu jer večeras se nastavljaju pregovori između devet političkih subjekata bez SDA i Liberalne stranke, koji su relativni pobjednici izbora, ali za sve ovo vrijeme nisu našli zajednički jezik sa drugim političkim subjektima i obezbijedili većinu", ocjenjuje Emir Frašto iz SDP-a.