Ponovo kritikovali Trojku
157

DF podržava stav Ambasade SAD-a o nespojivosti evropskog puta i veličanja ratnih zločinaca

I. M.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Demokratska fronta je podržala stav Ambasade SAD-a o posjeti Dragana Čovića promociji knjige ratnog zločinca te su kritikovali Trojku za, kako kažu, ispunjavanje želja HDZ-a. Oni smatraju da su osude Čovića koje dolaze iz Trojke "isprazne i iznuđene".

"Demokratska fronta u potpunosti podržava stav Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini o nespojivosti evropskog puta i veličanju ratnih zločinaca od strane bilo koga, uključujući i Dragana Čovića i HDZ", naveli su.

Iz DF-a su pozvali političke predstavnike Trojke (SDP, NiP, NS) da umjesto, kako kažu, retoričkih osuda Čovićeve politike prestanu ispunjavati želje Čoviću i HDZ-u.

"To se posebno odnosi na izbor sudija Ustavnog suda BiH i članova Predsjedništva BiH jer se tu radi o ustavnim i dejtonskim kategorijama koje se ne mogu mijenjati na osnovu nečijih želja", kazali su, međutim to su pitanja koja još uvijek nisu politički riješena.

Iz DF-a poručuju da, kako tvrde, "iskazana spremnost Trojke da se u Ustavni sud BiH biraju nekompetentni kadrovi Dragana Čovića, te da se ustavno pitanje izbora članova Predsjedništva BiH rješava po Čovićevom modelu, govore daleko više od ispraznih i iznuđenih saopćenja stranaka Trojke povodom Čovićeve podrške ratnim zločincima".