BiH
253

DF-ovi uvjeti za vlast u TK: Prvo čist račun, pa onda ljubav

Piše: E. G.
Skupština TK (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Skupština TK (Foto: Klix.ba/Arhiv)
Stranka demokratske akcije (SDA) i Demokratska fronta (DF) danas su trebale održati sastanak vezano za formiranje vlasti u Tuzlanskom kantonu, ali je on odgođen. Nezvanično, SDA pregovarački tim se nije mogao usuglasti koji kadrovi te stranke će prisustvovati sastanku.

Konstituirajuća sjednica Skupštine Tuzlanskog kantona najavljena je za ponedjeljak, ali ne dijele svi optimizam da će formiranje skupštinske većine proteći glatko, kao ni formiranje izvršne vlasti.

Ono što je bar za sada poznato je da će predsjedavajući Skupštine biti iz SDA, najvjerovatnije to je Senad Alić, a premijerska pozicija će vjerovatno pripasti Begi Gutiću, također iz SDA.

Vlast, odnosno većinu, bi trebale činiti SDA, DF i BPS. Međutim, DF ima iste zahtjeve i u TK, kao i na ostalim razinama vlasti gdje bi trebali biti dio koalicije.

"Mi tražimo da se ispoštuje ono što stoji na papiru koji bio predmet razgovora i na državnom nivou, a sa čime su svi upoznati. U tom papiru stoje razrađene mjere koje se tiču državnog, federalnog i kantonalnog nivoa vlasti. Mjere koje su nama najbitnije kada je riječ o borbi protiv kriminala i korupcije se odnose na ostavke svih direktora javnih preduzeća u Federaciji BiH, pa i TK. Zatim ulazak Finansijske policije u sva preduzeća u Federaciji", kazao je za Klix.ba Damir Bećirović, član Predsjedništva DF-a.

U skladu s tim, Finansijska policija bi trebala dobiti rok od šest mjeseci da izvrši kontrolu poslovanja preduzeća.

"Ono preduzeće koje 'čisto', gdje je poslovano po zakonu, njegov direktor može ostati. Jedino Finansijska policija po službenoj dužnosti može podnijeti prijave. SDA ima taj papir i mi od tog uvjeta ne odustajemo", dodaje Bećirović.