Diplomatska agresija
178

DF: Otuđeni dio akademske zajednice BiH direktno pomaže podrivanje države

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Politička akademija Demokratske fronte najoštrije osuđuje legitimiranje diplomatske agresije Hrvatske nad Bosnom i Hercegovinom od otuđenog i odnarođenog dijela akademske zajednice u BiH, kao i pretpostavljanje rasističkih vizija izmjena Izbornog zakona o nejednakoj vrijednosti glasa onome što piše u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Država Bosna i Hercegovina na meti je kontinuiranih napada iz susjedstva. Na podrivanju ustavnog poretka Bosne i Hercegovine angažirane su političke, medijske, obavještajne i lobističke strukture iz susjedstva.

Hrvatski europarlamentarci služeći se obmanama evropske javnosti uporno pokušavaju kriminalizirati izbor člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića.

U posljednje vrijeme takvi napori na međunarodnom planu bilježe poraz za porazom, ali ne zahvaljujući otporu bosanskohercegovačke diplomatije, bosanskohercegovačke politike i bosanskohercegovačke akademske zajednice, nego zbog toga što su u suštoj suprotnosti sa temeljenim evropskim i demokratskim vrijednostima.

Umjesto da istaknuti članovi bosanskohercegovačke akademske zajednice doprinose odbrani od diplomatske agresije nad Bosnom i Hercegovinom, porazna je spoznaja da tu vrstu doprinosa, pojedini, ne daju u odbrani nego u napadu na ustavnost i suverenitet Bosne i Hercegovine. S tim u vezi postavlja se i pitanje njihove odgovornosti pred državom Bosnom i Hercegovinom , njenim građanima i pred generacijama koje dolaze.

U tome smislu Politička akademija DF-a najoštrije osuđuje oportunističke tendencije otuđenog i odnarođenog dijela akademske zajednice u BiH, dijela koji svojim javnim angažmanom direktno pomaže podrivanje države Bosne i Hercegovine i njenih institucija.

U konačnici, smatramo da se u Bosni i Hercegovini ne vodi međuetnička nego politička i idejna borba između dva multietnička tabora. Jedan je za opstanak a drugi za nestanak BiH. Pozivamo sve iskrene patriote i misleće ljude da stanu u obranu države.