BiH
46

DF osuđuje policijski progon povratnika u RS

FENA
Demokratska fronta (DF) oštro osuđuje neselektivni policijski progon povratnika nesrba u Republiku Srpsku (RS), koji u protekla 24 sata vrši Ministarstvo unutrašnjih poslova RS-a, saopćeno je danas iz te stranke.

"Umjesto da se hladne glave, odgovorno i trezveno suočimo s opasnošću terorizma, vlasti u RS-u koriste nedavni napad na policijsku stanicu u Zvorniku kao povod za sistematski progon građana 'pogrešne' etničke pripadnosti", navodi se.

DF upozorava vlasti RS-a na posljedice njihovog ponašanja i ukazuje međunarodnoj zajednici da posljedica ovakve politike može biti samo produženje i produbljivanje nasilja.

"Shvatamo da je režim Milorada Dodika u nezavidnoj situaciji i da je pitanje vremena kad neće moći biti u stanju da isplati plaće ili penzije, ali smatramo isto tako da podgrijavanje organizovanog nasilja nije i ne može biti način da se skrene pažnja s teške socijalno-ekonomske situacije u tom entitetu. Mi u Demokratskoj fronti smatramo naročito uvredljivim da na teritoriju općine Srebrenica, u godini u kojoj se obilježava 20 godina od počinjenja genocida, pripadnici institucije koja je duboko implicirana u genocid hapse bez osnova i neselektivno one koji su genocid preživjeli", kaže se u saopćenju DF-a.

Ta stranka poziva sve domaće i međunarodne političke aktere da se s prijetnjom terorizma "suoče hladne glave i hladnog srca i da svi zajedno osudimo neodgovorne pokušaje jednog očajnog režima da se spasi iživljavajući se nad građanima nesrpske nacionalnosti u RS-u".