O izmjenama Ustava
213

DF odbio poziv Trojke: Kako možete sabotirati presude iz Strazbura pa pozivati na njihovu realizaciju?

S. M.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Demokratska fronta odbila je poziv stranaka Trojke (SDP, Naša stranka, NiP) opozicionim parlamentarnim strankama na državnom nivou da održe zajednički sastanak na temu izmjena Ustava BiH s ciljem implementacije presuda iz Strazbura.

Trojka je pozvala da svaka stranka pripremi svoj prijedlog o spomenutoj temi. DF je takav prijedlog odbio.

"Zbog jasno formulisanih i javno iznesenih stavova predsjednika stranke Narod i pravda (Elmedin Konaković) o izmjenama Ustava i Izbornog zakona a koji su potpuno suprotni presudama Evropskog suda za ljudska prava, Demokratska fronta neće prihvatiti poziv Trojke (SDP, NIP, NS) na pregovore o izmjenama Ustava Bosne i Hercegovine sa ciljem implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava", saopćili su iz DF-a.

DF smatra da je besmisleno vršiti ikakve pregovore da bi se ispunio određeni cilj kada inicijator pregovora i prije samih pregovora ističe stavove i pozicije koji su prepreka, a ne put do cilja, odnosno put do implementacije presuda Evropskog suda za ljudska prava.

"Da stavovi predsjednika Naroda i pravde, naročito oni o izboru članova Predsjedništva BiH nisu nikakva slučajnost i lapsus, svjedoče i javni istupi zastupnika iz iste stranke koji zagovaraju asimetričan i indirektan izbor članova PBiH, što je potpuno nedemokratski i neprihvatljivo, a čime su jedino prijatno iznenađeni u HDZ-u i SNSD", navodi se.

U nastavku su naveli još jedan razlog zbog kojih odbijaju biti sudionici pregovora.

"Demokratska fronta također ovom prilikom želi istaći da otežavajuću okolnost za odziv na pregovore predstavlja činjenica da, još nije razriješen slučaj pokušaja sabotaže presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju Kovačević, sa čime su povezani pojedini kadrovi Trojke. Stoga se postavlja pitanje kako se i u tome kontekstu istovremeno može sabotirati implementacija presuda Evropskog suda za ljudska prava i pozivati druge na realizaciju istih, bez da se prethodno nisu utvrdile pomenute okolnosti", saopćeno je od DF-a.