Upitna dobrodošlica
54

DF o Erdoganovom mitingu u Sarajevu: Javnost u BiH mora znati ko je organizator skupa

Klix.ba
Povodom sve glasnijih najava održavanja predizbornog mitinga AK partije Turske i za sada nenajavljene posjete Predsjednika Republike Turske Recepa Tayyipa Erdogana Sarajevu oglasila se Demokratska fronta koja smatra da je potrebno upozoriti bh. javnost u BiH na nekoliko stvari.

"Bosna i Hercegovina je suverena država i takva treba da ostane. Suverenitet je po definiciji potpuna vlast države ili naroda na vlastitu teritoriju. Bosna i Hercegovina ima svoje institucije vlasti koje su po Ustavu zadužene za vođenje vanjske politike", saopćeno je iz Demokratska fronta u kojoj smatraju da institucije Bosne i Hercegovine moraju donijeti prethodnu odluku da li će dozvoliti eventualno održavanje predizbornog mitinga AK partije Turske i Recepa Tayyipa Erdogana koji se najavljuje za 20. maj tekuće godine u Olimpijskoj dvorani "Zetra" u Sarajevu.

"Također smatramo da institucije BiH na istovjetan način moraju postupati i u svakom sličnom slučaju, te da se bez prethodne pozitivne odluke institucija Bosne i Hercegovine politički skupovi stranih političkih ličnosti i organizacija ne mogu održavati na našem teritoriju."

Iz DF-a ističu da zbog silnih medijskih „nagađanja“ smatraju da javnost u BiH i građani Sarajeva moraju dobiti odgovore ko je organizator najavljenog predizbornog skupa i da li je na navedenom skupu planirano učešće domaćih javnih ili političkih ličnosti.

"I pored neupitnog prijateljstva Republike Turske i Bosne i Hercegovine, smatramo da niti jedna nevladina organizacija, kao ni bilo koja politička stranka ili ličnost iz BiH nema pravo da samostalnim djelovanjem bez odobrenja institucija BiH bude na teritoriji BiH organizator ili daje podršku bilo kojoj političkoj organizaciji iz bilo koje strane zemlje za održavanje političkih manisfestacija, jer time se najgrublje može dovesti u pitanje suverenitet BiH na vlastitom teritoriju."

U Demokratskoj fronti naglašavaju da su predsjednik Republike Turske, kao i lideri drugih prijateljskih zemalja u svakoj drugačijoj prilici su dobrodošli i dragi gosti u našoj Bosni i Hercegovini.

"Sve ostale posljedice održavanja ovog ili sličnih političkih skupova u izbornoj godini u BiH, kada se nacionalne vladajuće stranke na najsuroviji način poigravaju sa nacionalnim, vjerskim ili drugim osjećanjima građana BiH, ovim putem nećemo ni pominjati, jer nam je svima jako dobro poznato da su navedene stranke i njihovi lideri kreirali dobro „uvezan sistem“ i načine djelovanja, i da su jedni drugima garant opstanka u vlasti."