Novi momenat
87

DF neće podržati kandidata SDA za sekretara Zajedničke službe Parlamenta BiH

Er. M.
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Zastupnici Demokratske fronte neće podržati prijedlog SDA da se na poziciju sekretara Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH imenuje Jasmin Terović, rekao je šef Kluba zastupnika DF-a u Zastupničkom domu PSBiH Dženan Đonlagić.

Pred zastupnicima u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH danas se našao prijedlog i o imenovanju sekretara Zajedničke službe PSBiH. Odnosno, razrješenje aktuelnog sekretara Kenana Vehabovića i imenovanje Jasmina Terovića.

U toku diskusije zastupnik SBB-a Damir Arnaut rekao je da je mjesecima pokušavao od dosadašnjeg sekretara Zajedničke službe PSBiH Kenana Vehabovića ishoditi da se novinarima dozvoli pristup zgradi Parlamentarne skupštine BiH bez obzira na to da li se održavaju sjednice.

"Dobio sam nekakav činovnički odgovor. Nisam dobio odgovor na pitanje kad će se to riješiti. Prošle sedmice imali smo situaciju da su novinari stajali ispred zgrade PSBiH uprkos hladnom vremenu. Rekao sam novinarima da kažu da idu kod mene, ali im službe nisu vjerovale na ulazu. Morao sam sići i pitati zbog čega ih ne puštaju unutra. Vehabović nije imao sluha za ovo. Novom sekretaru poručujem da će ovo biti prioritet mog interesovanja", kazao je Arnaut.

Zastupnik SDP-a Nermin Nikšić pitao je da li kandidat Jasmin Terović ispunjava uslove za imenovanje na poziciju sekretara Zajedničke službe PSBiH. Odnosno da li će imenovanje biti usklađeno sa sistematizacijom.

Nakon Nikšića javio se zastupnik DF-a Dženan Đonlagić koji je rekao da je tražio sistematizaciju radnih mjesta i da Jasmin Terović ne ispunjava uslov, a to je stručna sprema. Kako kaže, u rubrici za obrazovanje navedeno je da je završio Fakultet političkih nauka u Sarajevu, a da u sistematizaciji piše kako je uslov završen pravni fakultet.

"Sasvim je jasno kako kandidat ne ispunjava stručnu kvalifikaciju. To je razlog što protestujemo zbog ovog prijedloga. Ako ostane ovaj prijedlog, DF ga neće podržati", rekao je Đonlagić.

Inače, DF u PSBiH ima samo tri zastupnika i nema parlamentarni kapacitet da utječe na konačan ishod odluke ukoliko postoji dogovor SDA, HDZ-a BiH i SNSD-a.