Uputili zahtjev
56

DF: Mora se pronaći adekvatan prostor za izolatorij i uputiti infektologe u Konjic

A. B.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Iz Demokratske fronte su uputili zahtjev Ministarstvu zdravstva FBiH, Kriznom štabu FBiH te Zavodu za javno zdravstvo da u koordinaciji s kantonalnim ministarstvima zdravstva oforme i upute u Konjic tim infektologa i epidemiologa koji nedostaju zdravstvenim ustanovama u ovom gradu.

Iz DF-a su naveli da je ovaj zahtjev došao nakon evidentno teškog stanja u Konjicu dok traje pandemija koronavirusa uzimajući u obzir činjenicu da je u ovom gradu tek u fazi pripreme jedan manji izolatorij u motelu Konjic, a koji prema mišljenju zdravstvenih radnika nije adekvatan.

Dodali su i to da je aslidarnost sa zdravstvenim radnicima u Konjicu koji je najugroženiji grad u FBiH sada prijeko potrebna, te da smatraju da se konačno moraju uvažiti njihovi apeli za pomoć.

"Načelnik Općine Konjic, Emir Bubalo, i lokalne vlasti moraju pokušati iznaći prostora za adekvatne izolatorije s obzirom da izolatorij u motelu Konjic je nedovoljan i jedva podesan za prijem pacijenata koji bi uslijed povećanja broja oboljelih morali biti zbrinuti. Još jednom pozivamo Vladu HNK da izdvoji primjerena sredstva za pomoć Konjicu u borbi protiv koronavirusa, jer je dosadašnje izdvajanje bilo u onom iznosu koji je ponižavajući za građane Konjica koji pune budžet HNK, a ne budžet Grada Zagreba", poručili su iz DF-a.