Uputili u Parlament BiH
83

DF ima svoj prijedlog izmjena izbornog zakona: Tvrde da otklanjaju sve oblike diskriminacije

I. Č.
Foto: D. Ć./Klix.ba
(Foto: D. Ć./Klix.ba)
Zastupnici Demokratske fronte u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH uputili su jutros u parlamentarnu proceduru prijedlog izmjena i dopuna izbornog zakonodavstva kojim bi se, kako su najavili, svim građanima omogućila jednaka politička prava.

Zastupnik Dženan Đonlagić je objasnio da je riječ o setu dokumenata koji je Klub zastupnika DF-a uputio na razmatranje i usvajanje jedinoj pravoj adresi, Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine.

"Učinili smo ogroman napor da uz stručnu pomoć pravnog tima iz Predsjedništva BiH i zastupnika u Zastupničkom domu konačno u parlamentarnu proceduru uputimo prijedlog za rješavanje višegodišnjeg problema u izbornom zakonodavstvu", kazao je Đonlagić.

Navodi kako je njihov cilj ukloniti, sukladno evropskim standardima i civilizacijskim vrijednostima, sistemsku diskriminaciju.

"Na osnovu mišljenja Evropske komisije smo sačinili ustavne amandmane koji se baziraju na provođenju presuda Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu i domaćih sudova. Prijedlozi su naslonjeni na obaveze koje država BiH ima da implementira", istakao je on.

Napominje kako bi se implementiranjem rješenja došlo do implementiranja diskriminacije u Ustavu BiH.

"Vjerujemo da će sve ono što suzbija sistemsku diskriminaciju naići na podršku građana, a nadamo se i političkih stranaka, i riješiti ono što opterećuje budući pravac integracija BiH. Vrlo jasno je naznačeno da je ovo obaveza koju BiH ima", kazao je Đonlagić.

Prema njegovim riječima, implementiranje ovih rješenja bi BiH omogućilo status kandidata i otvorilo put u članstvo EU.

"Ovaj prijedlog izmjena je obuhvatio uvođenje moderne tehnologije u izborni proces. Predviđena je zabrana kandidovanja za presuđene ratne zločince, depolitizacija izborne administracije... Ukoliko bude podrške za ova rješenja, za ove amandmane i prijedlog izmjena i dopuna, Mostar će imati lokalne izbore u oktobru", rekao je Đonlagić.

Cilj je da BiH, kako navodi, u naredne izbore 2022. uđe u izborni proces na način da svim građanima omogući pravo kandidovanja.

"Ova rješenja koja mi nudimo su od jutros u parlamentarnoj proceduri. Vjerujemo da će se u narednom periodu otvoriti javna rasprava o ovim prijedlozima i da će u redovnoj parlamentarnoj proceduri o njima raspravljati", kategoričan je Đonlagić.

Zastupnik Zlatan Begić je istakao da je suština prijedloga da se ustav i procedure vraćaju kući.

"Želimo da institucionaliziramo naše djelovanje i da naglasimo značaj institucija. Ustavna reforma je prioritet Demokratske fronte. Ovim ustavom se zapravo i institucije vraćaju građanima. Ustavni akt se privodi svojoj svrsi", naveo je on.

Navodi kako prijedlozi omogućavaju raspuštanje, odnosno prestanak mandata izabranim zastupnicima ukoliko Parlamentarna skupština ne izvršava svoje dužnosti.

"Predviđa se prestanak mandata i članovima Predsjedništva ukoliko ne obavljaju svoju funkciju. Trebalo bi da ovim amandmanima Dom naroda postane ono što je njegova svrha. Sa stanovišta interesa građana to jača odgovornost, kroz sankcionisanje nerada", istakao je on.

Napominje kako se uvodi odgovornost prema građanima najvećih funkcionera i podstiče se funkcionalnost institucija.

"Otklanjaju se svi oblici diskriminacije", rekao je Begić.

Ističe da se vrsta kolektivne jednakosti rješava na drugi način, kao što je zaštita vitalnog interesa.

"Građanin je nosilac svih prava. Rješava se pitanje i Srba i Hrvata i Bošnjaka", najavio je Begić.

Prema njegovim riječima, u Mostaru je ključno preraspodijeliti nadležnosti između određenih izbornih jedinica.

"Ponudili smo jedan sistem konkretnim brojevima, gdje smo na tragu evropskih standarda predvidjeli raspodjelu mandata po izbornim jedinicama. Mi smo predložili jedan omjer viječnićkih mandata i mislimo da smo na tragu onoga što nalaže Evropska komisija", rekao je on.

Demokratska fronta, prema njegovim riječima, nijednog građanina ne može promatrati spram njegove etničke pripadnosti.

"Građani BiH moraju biti punopravni. Mi često zaboravljamo da su politička prava ono odakle je demokratija krenula", kazao je Begić.