Nakon jučerašnje sjednice
66

DF i Kasumović o smjeni Gorana Bulajića: Trgovina je otvorena, neka kupuje ko koga hoće

Klix.ba
Goran Bulajić (Foto: E. M./Klix.ba)
Goran Bulajić (Foto: E. M./Klix.ba)
Zastupnik Demokratske fronte Goran Bulajić jučer je smijenjen s pozicije predsjedavajućeg Gradskog vijeća Zenice, a danas su komentar na smjenu i izbor nove predsjedavajuće Diane Bešić dali čelnici GO DF Zenica i gradonačelnik Fuad Kasumović.

Predsjednik Gradskog odbora Demokratske fronte Edin Arnaut je kazao da je odlukom novoformirane većine smijenjen Bulajić te imenovana Bešić koja nije kompetentna za vođenje sjednica Gradskog vijeća, što se pokazalo i jučerašnjim prekidom sjednice.

"Bulajićeva smjena je prema mom mišljenju sramotan čin, junački podvig SDA s koalicionim partnerima u Gradskom vijeću. Ova koalicija želi formirati takvo stanje i postaviti svoje ljude na pozicije kako bi opstruirali rad Gradske uprave. Građani će trpjeti štetu i ne vidim nikakav pomak u poboljšanju njihovog životnog standarda", kazao je Arnaut te dodao da će uvijek stati uz Gorana Bulajića koji je bio jedan od najboljih predsjedavajućih u Gradskom vijeću Zenice.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Ovo je borba za fotelje, ne za građane", zaključio je Arnaut.

Prisutnima se na konferenciji obratio i Goran Bulajić koji je kazao da je njegova smjena mogla doći i kao posljednja tačka jučerašnjeg dnevnog reda sjednice kako bi se imalo vremena raspravljati o puno bitnijim pitanjima.

"Imali smo izvještaje o javnim preduzećima i puno bitnije teme, ali ništa to nije bitno koliko je bila bitna Bulajićeva smjena i uspostava nove politike koja je pokazala da to ne ide tako jednostavno. Grad Zenica funkcioniše u kompleksnim okolnostima i interes građana bi trebao biti na prvom mjestu. Pokušao sam, ali to nije ono što su htjeli ljudi i stranke. Oni su pokazali da žele ulaziti u konflikte, prekidati sjednice. Ova demonstracija političke moći ne vodi nigdje", kazao je Bulajić.

Dodao je da izbor predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenice nije ispoštovao sve procedure imenovanja jer prijedlog nije prošao proceduru Komisije za izbor i imenovanje.

Predsjednica Kantonalnog odbora DF-a Alma Kratina je kazala da je Bulajić smijenjen kako bi se "uhljebio"određeni kadar.

Odmah nakon konferencije DF-a gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović sazvao je konferenciju i u svom uredu gdje je kazao da su veoma bitna pitanja za građane Zenice ostala neriješena zbog jučerašnje sjednice, ali da za to nije kriv on, već oni koji su doveli do problema.

Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba

"Na Trgu rudara je trebao biti građen zenički SCC, ali investitor je već odustao i to više nije ni bitno. Jučer su promijenili Bulajića, a na vrhu države imaju koaliciju s DF-om. Ja imam podršku više od 70 posto građana Zenice i većina u vijeću mi ne treba. Stid bi me bilo da imam podršku onakvih vijećnika, čast izuzecima. Jeftina je to roba, mogao sam većinu kupiti, ali mi ne treba. Trgovina je otvorena, neka kupuje ko koga hoće", izjavio je Kasumović.