Zahtjev Vladi FBiH
122

DF: Hitno zaustaviti i prolongirati velike i u ovom trenutku nepotrebne javne konkurse

Dž. P.
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Demokratska fronta zahtijeva od Vlade Federacije BiH da se odmah obustave javni konkursi za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2020. godinu.

I to, kako je saopćeno iz DF-a, u pojedinačnim iznosima od 7.499.000,00 KM (prvi javni konkurs) 6.096.000,00 KM (drugi javni konkurs) i 600.000,00 KM (treći javni konkurs) što u zbiru iznosi 14.195.000,00 KM, a koji ističu u petak (10. april 2020. godine).

"Ovakva urgentna odluka o poništavanju neaktuelnih javnih poziva je u dubokom skladu s verbalnim i javno proklamovanim stavovima Vlade FBiH o preusmjeravanju finansijskih sredstava iz fondova koji nisu prioritetni, u urgentne fondove koji se uspostavljaju i popunjavaju u interesu borbe protiv zdravstvenih i uopšte egzistencijalnih potreba stanovništva Federacije o kojima bi trebala da vodi računa Vlada koja ih reprezentuje", saopćio je Ahmed Džubur poslanik Demokratske fronte u PD PFBiH

Iz DF zahtijevaju da se ovaj iznos ravnomjerno transferira u tri fonda:

"Za nabavku najneophodnije medicinske opreme, prije svega respiratora za sve bolnice na području Federacije BiH po relevantnim kriterijumima koje egzaktno utvrdi Krizni štab Federacije BiH sa posebnim naglaskom na Konjic i Čitluk kao goruća žarišta korona virusa u Federaciji (4.731.667 KM), za podršku proljetnoj sjetvi i sadnji te podršci uzgajivačima stoke koji su zbog nemogućnosti prodaje mesa zbog nastalih tržišnih poremećaja dovedeni u bezizlaznu situaciju, da svoje viškove mesa plasiraju za potrebe nefunkcionalnih i praznih robnih rezervi (4.731.667 KM), za podršku procesu očuvanja radnih mjesta u privredi, turizmu i ugostiteljstvu za koje je Vlada Federacije dala prijedlog neprimjerenih mjera koje su daleko ispod razine mjera poduzetih u zemljama u okruženju, posebno u Republici Srbiji (4.731.667 KM)", naveli su.

Kako pojašnjavaju, smatraju da su ova finansijska sredstva neophodno uložiti umjesto u promociju potrebe zaštite okoliša, zaštitu okoliša urbanih centara, monitoring i zaštitu biodiverziteta, projekte uspostavljanja novih zelenih površina i rekreacionih zona u gradovima te slične aktivnosti, u navedena tri urgentna područja, a sve u cilju grčevite borbe protiv korona virusa, obezbjeđivanja hrane biljnog i animalnog porijekla te spašavanju radnih mjesta i egzistencije stanovnika Federacije BiH.

"Uzimajući u obzir nedvojbenu opravdanost raspisivanja ovakvih konkursa u normalnim društvenim okolnostima, istovremeno dajemo punu podršku za nastavak aktivnosti na realizaciji programa i projekata iz područja zaštite okoliša odmah nakon normalizacije života i prestanka opasnosti od koronavirusa", saopćio je DF.

Kako smo zbog ucjena, opstrukcija, blokada i blagonaklonog odnosa aktuelnih partnera u vlasti na ovakva ponašanja, onemogućeni da konkretno participiramo u radu Vlade Federacije BiH ostaje nam konkretna mogućnost da ovakvim i sličnim zahtjevima korektivno utičemo na ovakvu Vladu da poništava problematične i donosi odgovorne odluke koje će biti u najboljem interesu njenih stanovnika. To je naša zadaća i obaveza na kojoj ćemo istrajavati, zaključili su iz DF.