Nema ustupaka
836

DF: HDZ otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a u interesu Dodika i Rusije

Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Iz Demokratske fronte oglasili su se nakon izjava pojedinih dužnosnika HDZ-a u vezi sa uvjetima oko MAP-a.

"Nakon izjave visokog dužnosnika HDZ-a BiH Nikole Lovrinovića koji je kazao da jedini način da dođe uspostave vlasti jeste taj da, kako ga iz HDZ-a nazivaju, bošnjački blok povuče uvjet oko MAP-a i da se to riješava nakon uspostave Vijeća ministara BiH, konačno je postalo jasno da je predsjednik HDZ-a i bivši član Predsjedništva BiH Dragan Čović, godinama, u toku svog mandata obmanjivao domaću javnost o njegovoj privrženosti aktivaciji MAP-a, koja se za njegovog mandata nije desila, unatoč silnim obećanjima", naveli su iz DF-a

Također, tvrde da je jasno da HDZ BiH "u interesu svog političkog mentora Milorada Dodika i Ruske Federacije sada otvoreno zagovara odustajanje od MAP-a, a indikativno je da takav stav iz HDZ-a dolazi nakon što su Milorad Dodik a zatim i Dragan Čović predali raport ambasadoru Rusije u Bosni i Hercegovini".

"Što se tiče DF-a i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića, nikada se neće odustati od MAP-a zarad interesa Milorada Dodika. Možda su na takve ustupke spremni dijelovi tzv.“bošnjačkog bloka“ koji su politički bliži HDZ-u nego DF-u, ali to je njihova stvar a ne stvar DF-a", saopćili su.

Dalje navode iz DF-a da HDZ otvorenim zagovaranjem odustajanja od MAP-a zagovara ne samo izdaju države Bosne i Hercegovine nego i izdaju hrvatskog naroda, s obzirom na njihove ranije tvrdnje da su NATO integracije u interesu Hrvata. Otvorenim sluganstvom Miloradu Dodiku i zagovaranjem njegovih pozicija to se sigurno ne postiže.