|

Devet godina Šešelj ismijavao sud u Hagu

Devet godina Šešelj ismijavao sud u Hagu
0
F
FENA
4.3.2012. u 12:19
33
komentara
0

dijeljenja
Devet godina Šešelj ismijavao sud u Hagu Vojislav Šešelj
Od prvog dana suđenja kada je pozvao sud da ga, zbog njegove nacionalističke ideologije, osudi na najveću moguću kaznu poručivši da njegovoj "besmrtnoj duši ne mogu ništa" i da će "ako umre najvjerovatnije umrijeti od smijeha", vođa srpskih radikala Vojislav Šešelj postupak protiv sebe u haaškoj sudnici ustrajno je pokušavao izvrgnuti ruglu.
Šešelj je sud nazivao plodom urote u kojoj su se prema potrebi smjenjivale države poput Vatikana, Njemačke, Britanije, SAD-a, a suđenje "kvazilegalnom farsom" i "pravnim skandalom bez presedana u novijoj pravnoj povijesti". Na suđenju, koje u ponedjeljak ulazi u završnicu izvođenjem završnih riječi, Šešelj se kontinuirano sa sucima svađao oko finansiranja svoje odbrane, tražio njihovo izuzeće zbog pristranosti a sebe nazivao "najvećim neprijateljem Haaškoga suda". Iako profesor prava na beogradskom sveučilištu, Šešelj je sabotirao suđenje tvrdnjama da ne razumije optužbe jer mu je uskraćena pravna pomoć.

Tvrdio je da mu sud na ime troškova odbrane duguje 1,4 miliona eura, tražio da mu Sud isplati odštetu od 10 miliona eura zbog dugotrajnog pritvora najavljujući da će u slučaju "odugovlačenja s isplatom" svoj odštetni zahtjev uvećavati do iznosa od sto miliona eura, a na kraju je podnio odštetni zahtjev od dva miliona eura tvrdeći da su mu povrijeđena brojna prava tokom devetogodišnjeg pritvora uključujući i držanje u predugom pritvoru, uskraćivanje prava na dokaze na vlastitom jeziku, ograničavanje prava na posjete i na nenadziranu komunkaciju s pravnim timom, odgovarajuću liječničku skrb, pa čak i stvari poput prava na fotokopiranje u pritvoru. Samo zbog posljednjeg pitanja Šešelj je neumorno pisao niz zahtjeva sudu, a sveukupno je na adresu raspravnog vijeća predvođenom Francuzom Jeanom Claudeom Antonettijem uputio oko 500 podnesaka napisanih ćirilicom.

On je sucima prigovarao da u pritvoru dobiva "hranu koju ni svinje ne bi jele" pa se zato hrani konzervama i čokoladom od kojih se udebljao, a nije se ustručavao čak ni donijeti zapakirani pritvorski ručak u sudnicu tražeći od predsjedavajućeg suca da ga primi kao dokaz ili makar proba. Suđenje je iskoristio i za sukobljavanje s tužiteljstvom, koje je oslovljavao nebiranim riječima, pa je tako i podnio zahtjev za pokretanjem postupka protiv bivše glavne haške tužiteljice Carle del Ponte i njenih saradnika zbog navodnih pritisaka na svjedoke od kojih se, prema Šešeljevim tvrdnjama, tražilo da svjedoče protiv njega, no to je sud odbio kao neutemeljeno nakon provedene istrage.

Posljednjih nekoliko mjeseci postupka obilježile su i njegove ozbiljnije zdravstvene teškoće tako da je početkom ove godine prebačen u jednu od najboljih nizozemskih bolnica gdje mu je ugrađen skupocjeni potkožni defibrilator. No, čak i svoje zdravstveno stanje iskoristio je kao povod za iznošenje bizarnih tvrdnji da američka, britanska i francuska obavještajna služba već godinama "upravljaju njegovim zdravljem" te da sumnja da se radiovalovima utječe na rad njegova srca. Zbog njegovih tvrdnji da ga se truje u pritvoru sud je do sada proveo testove krvi na dvije hiljade potencijalnih otrova koji su svi bili negativni.
Prijavi grešku


Komentari (33)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...