BiH
10

Detalji sastanaka u kafanama: Na suđenju Radončiću svjedočile Dalida Burzić, Duška Jurišić i Sabahudin Žujo

Piše: Er. M.
Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje Fahrudinu Radončiću, na kojem su svjedočile Dalida Burzić, glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo, Duška Jurišić, novinarka Federalne televizije i Sabahudin Žujo, direktor firme "Farmavita".

Dalida Burzić je prilikom unakrsnog ispitivanja potvrdila da je u prijateljskim odnosima s novinarkom Duškom Jurišić te da joj je 14. januara 2016. godine tražila da provjeri da li je Bakir Dautbašić u Sarajevu. Naredni poziv je išao u smjeru Jurišić - Burzić, kada je novinarka glavnu kantonalnu tužiteljicu pitala da li Dautbašić ima ikakvih prijava u Tužilaštvu KS-a. Burzić je provjerila informaciju te Duški Jurišić kazala kako Dautbašić nema prijava u Tužilaštvu KS-a.

Nadalje je tokom ispitivanja na današnjem ročištu Fahrudinu Radončiću, novinarka Jurišić izjavila kako se od ranije poznaje s Bakirom Dautbašićem te da je to njena profesionalna dužnost, kao i da novinar mora poznavati takav profil državnih službenika. Bakir Dautbašić je 2013. godine od Jurišićke tražio pomoć koja nije bila poslovne, već porodične prirode. Jurišić je potvrdila da se u sarajevskim kafanama i restoranima sastajala s Dautbašićem.

Jurišićka je jedne prilike odlučila za Božić počastiti Himzu Selimovića i Dalidu Burzić i tada je bilo govora o Dautbašiću. Na današnjem suđenju saslušan je i Sabahudin Žujo, direktor "Farmavite" u kojoj je radila Azra Sarić. Žujo je podrobnije objasnio svoju izjavu koju je dao SIPA-ii te kako je došlo do toga da spoji Dautbašića i Sarić. Izjavio je da ga je 16. decembra 2015. godine Dautbašić nazvao i insistirao da se vide.

Žujo i Dautbašić sastali su se u Bristolu, a Dautbašić mu je rekao: "Imaš selam od Radončića" te je od njega tražio da se vidi sa Sarićkom. Podsjećamo, optužnica tereti Radončićai Dautbašića da su prisiljavali Azru Sarić da u slučaju "Keljmendi" da lažni iskaz pred sudom u Prištini, kao i da ne svjedoči u istrazi koja se protiv Radončića vodi pred Tužilaštvom BiH.

Advokat Fahrudina Radončića Asim Crnalić rekao je nakon ročišta da je zadovoljan iskazima svjedoka koji su još jednom potvrdili da na Azru Sarić nije vršen nikakav pritisak.

Sud BiH ukinuo je 15. aprila pritvor Radončiću i odredio mu mjere zabrane, među kojima je napuštanje Kantona Sarajevo. Suđenje Radončiću je počelo 30. marta.