"Nije više sudija"
308

Detalji odluke o odbijanju disciplinske tužbe i suspenzije Milana Tegeltije

Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Foto: H. M./Klix.ba
Nakon što je Prvostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH donijela odluku kojom je odbacila disciplinsku tužbu protiv predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije, jednako kao i prijedlog za njegovu suspenziju, procurili su i detalji ove odluke.
Naime, u obrazloženju se navodi da je Tegeltija imenovan iz reda sudija, ali za vrijeme stalnog radnog angažmana u VSTV-u sve radnje preuzima u svojstvu predsjednika, a ne sudije Osnovnog suda u Banjoj Luci, što uključuje, kako radnje i ponašanje na poslu, tako i u privatnom životu.

"U vršenju svoje funkcije predsjednik VSTV-a ne postupa u sudskim predmetima u Osnovnom sudu u Banjoj Luci, kao ni u nekom drugom sudu u BiH. Dakle, status funkcionalog postupanja u svojstvu sudije u bilo kojem sudu u BiH je zaleđen, jer je nespojiv sa obavljanjem funkcije predsjednika VSTV-a", kaže se u obrazloženju odluke koju je objavio RTRS.

Zakon o VSTV-u, kaže se, različito tretira i članove VSTV-a, koji samo povremeno dolaze na rad u komisije i na sjednice, jer oni aktivno vrše dužnost sudija i tužilaca.

Tako, na primjer, dodaje se, član 6. Zakona o VSTV-u koji govori o prestanku mandata članova VSTV-a, kojom se član VSTV-a smjenjuje sa dužnosti, a tačkom 4. je navedeno da mandat predsjednika i potredsjednika Vijeća može prestati podnošenjem ostavke ili odlukom Vijeća, s tim da predsjedniku i potpredsjednicima u slučaju ostavke ili donošenjem odluke Vijeća ne prestaje mandat kao članovma VSTV-a.

"Јasno je da je VSTV regulativni organ i da su predsjednik i potpredsjednici rukovodstvo tog organa, koje u svojoj nadležnosti nema postupak suđenja na sudovima. Prema mišljenju Prvostepene disciplinske komisije postupak utvrđivanja odgovornosti članova Vijeća, kao i eventualnog privremenog udaljenja sa vršenja dužnosti predsjednika ili potpredsjednika VSTV-a, je posebno regulisano odredbama članova 7. i 77. Zakona o VSTV-u, o čemu se odlučuje dvotrećinskom većinom glasova članova Savjeta koji su prisutni i glasaju", navodi se u odluci.

VSTV-a je, naglašava se, na prijedlog Tegeltije upravo odlučivalo na sjednici, nakon što su objavljeni sporni snimak i članci nekih medija, te dalo punu podršku predsjedniku VSTV-a i to jednoglasno i nije bio nikakav prijedlog da se on privremeno udalji sa dužnosti.

Članom 82., tačka e) Poslovnika VSTV-a propisano je postupanje Ureda disciplinkog tužioca po pritužbama, te će, kaže se, odbaciti pritužbu, ako je pritužba podnesena u svrhu neprimjernog uticaja na postupak, koji je u toku pred sudom i tužilaštvom, a "jasno je da je predmet otvoren pred Tužilaštvom BiH i da je pritužba sudije Milana Blagojevića upravo za to imala cilj".

Ured disciplinskog tužioca podigao je prije tri dana disciplinsku tužbu protiv predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Milana Tegeltije, a po disciplinskoj prijavi sudije Okružnog suda u Banjoj Luci Milana Blagojevića.

Podsjećamo, Ured disciplinskog tužioca podnio je tužbu zbog susreta Milana Tegeltije s Nerminom Aleševićem, o kojem su mediji izvještavali prethodnih dana.