|

Desetine žena marširalo Sarajevom: Nećemo cvijet i parfem, hoćemo pravdu i posao

Desetine žena marširalo Sarajevom: Nećemo cvijet i parfem, hoćemo pravdu i posao
463
Klix.ba
8.3.2018. u 14:25
221
komentara
463

dijeljenja
1/10 Foto: K. S./Klix.ba
2/10 Foto: K. S./Klix.ba
3/10 Foto: K. S./Klix.ba
4/10 Foto: K. S./Klix.ba
5/10 Foto: K. S./Klix.ba
6/10 Foto: K. S./Klix.ba
7/10 Foto: K. S./Klix.ba
8/10 Foto: K. S./Klix.ba
9/10 Foto: K. S./Klix.ba
10/10 Foto: K. S./Klix.ba
Desetine žena prošetalo je danas glavnim gradom Bosne i Hercegovine povodom Međunarodnog dana žena, s porukom kako nijedna žena nije nevidljiva. Maršom kroz ulicu Maršala Tita do Trga djece Sarajeva aktivistice za borbu za prava žena poručile su kako ne žele cvijet, već pravdu.
Aktivističku šetnju organizirala je Fondacija CURE zajedno sa članovima i članicama Ženske mreže BiH koji su željeli svojim prisustvom skenuti pažnju na nevidljivost problema s kojima se suočavaju žene.

"Ne želimo cvijet, želimo posao. Ne želimo parfem, želimo pravdu. Osmi mart se ne slavi, već obilježava", uzvikivale su aktivistice i aktivisti zajedno sa sugrađanima i sugrađankama koji su im se pridružili u maršu.


Iz Fondacije CURE poručuju kako je historija ostvarivanja ženskih prava turbulentna. Kako kažu, žene širom svijeta, koje se i izbore za određena prava, vrlo brzo gube ta ista ili neka druga prava.

"U BiH žene su prošle sličnu historiju, da bismo došle do 2018. godine, godine kada retradicionalizacija, fašizam, nacionalizam i patrijarhat osvajaju teritoriju BiH. Retoriku vode lideri, a glavno sredstvo mjerenja radikalizma ideologije koju zastupaju jeste količina ograničavanja sloboda i prava žena. Nažalost, nakon jake uloge koje su žene u BiH imale kroz historiju, u 2018. godini mnoge od nas su na samim marginama društva, ne odlučujemo o važnim ekonomskim i političkim pitanjima, ne učestvujemo u važnim odlukama o sadašnjosti i budućnosti naše zemlje, ne pregovaramo o ustavnim promjenama ili Reformskoj agendi, nema nas ni u Predsjedništvu BiH, stopa nezaposlenosti žena je alarmantno visoka, a marginalizovane žene su višestruko diskriminisane", kažu iz Fondacije CURE.

Aktivistice koje se bore za rodnu ravnopravnost naglasile su kako se mora stati ukraj vladajućim strukturama u BiH koje ignorišu prava žena.
Prijavi grešku


Komentari (221)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...