{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Žute trake oko ruku i kafa "bez rahatluka" na protestima u Sarajevu

15.2.2014. u 12:10
148
259
Žute trake oko ruku i kafa "bez rahatluka" na protestima u Sarajevu
148
I za danas su širom BiH najavljena okupljanja nezadovoljnih građana, a u Sarajevu je okupljanje u podne počelo ispred zgrade Predsjedništva BiH. Kolona se potom premjestila na raskrsnicu kod Alipašine džamije, koju su blokirali.
- Građani su se skoro razišli. Uskoro počinje plenum građana Sarajeva u Domu mladih.

- Građani se polako razilaze.

- Dva tramvaja su se uspjela okrenuti na okretaljci na Skenderiji i otići prema Ilidži, s obzirom da se većina demonstranata nalazi na ulici između Higijenskog zavoda i Alipašine džamije.

- "Ja sam se četiri godine borio za ovu zemlju. Bio sam u diverzantskim jedinicama. A naša djeca danas nemaju za sendviča. Za ovo stanje niko neće odgovarati, kao što prošlog ljeta niko nije odgovarao za smrt bebe", rekao je jedan od prisutnih građana.

- Građani nisu prihvatili prijedlog Federalne policije da se premjeste na plato Skenderije, nakon čega je došlo do manjeg sukoba između dva demonstranta. Protesti su nastavljeni na istom mjestu gdje su djeci podijeljene krede kako bi crtala po asfaltu.

- Demonstranti uz gitaru i pjesmu pokušavaju prenijeti svoje poruke. Svirali su se poznati hitovi kao što su "Krivo je more" i "Mostarska". Također, lupaju po šerpama i drugim predmetima.

- Mirni protesti u centru Sarajeva još uvijek traju. Građani su odlučni u svojim namjerama i dobro raspoloženi.

- Demonstranti koji su blokirali raskrsnicu kod Higijenskog zavoda ostat će tu do 17:30 sati, kada počinje plenum u Domu mladih u Skenderiji, javlja Fena.

- Sarajevske demonstrante je posjetio i član tuzlanskog plenuma, profesor Nedžad Ibrahimović, kojeg su s oduševljenjem dočekali.

- Tramvaji voze na relaciji Ilidža - Željeznička stanica.

- Kao i prethodnih dana, i danas je blokirana saobraćajnica kod Higijenskog zavoda. Broj građana na protestima raste, sada ih je blizu 300, a pozivaju i druge da im se pridruže i omasove okupljanje.

- Građani koriste pištaljke i skandiraju "Ovo je Bosna", "Ostavke"...

- U ovim trenucima blokirana je cesta ispred Predsjedništva BiH.

- Poručuju da žute trake nose jer svi žele biti jednaki i žele promjene da svima bude bolje i da svima izađe sunce. Mnogi od njih na proteste su došli sa svojom djecom.

- Oko 200 građana stiglo je na mjesto današnjeg protesta. Neki od njih piju kafu i poručuju da je bez rahatluka. Među transparentima je i danas zanimljiv onaj na kojem stoji "U zemlji paradoksa i destrukcija je konstruktivna". Tu su i poruke "Evropo, naša djeca su gladna", "Ministri na biro, a ne na bijeli hljeb"...

- Podsjetimo, sinoć je u Domu mladih održan drugi sastanak Plenuma građana i građanki Sarajeva na kojem je usvojeno nekoliko zahtjeva koji će biti upućeni Skupštini Kantona Sarajevo.

- Ovo je deseti dan protesta u našoj zemlji, a zasad je u Sarajevu oko 50 demonstranata, među kojima su i mladi i oni stariji, a osim uobičajenog policijskog osiguranja, zanimljivo je da su danas okupljeni stavili žute trake oko ruke kao simbol borbe za jednakost.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: