BiH
4

U Sarajevu i danas protesti ispred zgrade Predsjedništva BiH

FENA
Tridesetak građana Sarajeva i danas oko podne okupilo se ispred zgrade Predsjedništva BiH na mirnim protestima.

Dio trotoara preko puta zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu prekriven je transparentima koje su postavili demonstranti.

Na jednom od transparenata piše "Trg slobodnih građana“, zasad ih se okupilo 50-ak koji pištaljkama i transparentima izražavaju nezadovoljstvo.

S razglasa se čuje muzika, a neki od vozača automobila koji prolaze pored zgrade Predsjedništva BiH automobilskim sirenama podržavaju okupljene građane.

Danas je još jednom pročitano svih 10 zahtjeva vlastima FBiH među kojima su ostavka Vlade FBiH, trenutna obustava svih privatizacijskih procesa i rasprodaje javnih dobara te revizija dosadašnje privatizacije i procesuiranje odgovornih.

Jedan od zahtjeva je i ukidanje beneficija u institucijama i organima javne uprave na svim nivoima uključujući naknade na plaće nakon prestanka javne funkcije, tzv. “bijeli hljeb“.

Demonstranti, između ostalog, zahtijevaju i hitno usklađivanje penzija s rastom prosječne plaće u Federaciji BiH koje ne smije uzrokovati umanjenje iznosa penzija, te uvezivanje radnog staža osobama koje su stekle uvjete za penziju.

Građani koji su se i danas okupili preko puta zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevu dijele prolaznicima list Glas slobode građana i građanki Sarajeva pozivajući ih da im se pridruže.

U Glasu slobode su tekstovi i slike u vezi s protestima te plenumske vijesti iz pojedinih gradova i drugi tekstovi.

Neki od prosvjednika kažu da su nezadovoljni što na prosvjede ne dođe veći broj građana, posebno mladih.

"Sramota je za Sarajevo da omladina ne izađe", kaže jedan stariji čovjek. Demonstranti provode i blic anketu, a do sada se potpisalo oko 2.750 građana koji podržavaju mirne proteste.

Protest osiguravaju policajci, a saobraćaj se odvija nesmetano.

Saobraćaj se odvija neometano.