{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Dervo Sejdić tuži Bosnu i Hercegovinu i traži 250.000 KM

S
19.1.2012. u 11:10
0
2
Dervo Sejdić tuži Bosnu i Hercegovinu i traži 250.000 KM
0
Dervo Sejdić tuži Bosnu i Hercegovinu i traži 250.000 KM
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić, romski aktivist, podnio je novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiH. Sjedić se na novu apelaciju odlučio zbog neprovođenja prve presude Suda u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, a u odštetnom zahtjevu traži 250.000 maraka.
Kako kaže Dervo Sejdić, put u Strasbourg iz decembra 2009. godine pamtit će do kraja života. Za ovog romskog aktivistu to je bilo najteže putovanje u životu, ali i najsretniji dan, jer je jedan Rom uspio pobijediti Ustav jedne države.

"U Bosni i Hercegovini su, naravno, bile različite reakcije. Neki građani pozdravili su pobjedu, dok su drugi komentarisali na način svojstven fašistima i nacionalistima", kaže Sejdić.

Uz podsjećanje na cjelokupnu hronologiju, izražava zadovoljstvo što je Sud u Strasbourgu donio presudu kojom se BiH obavezuje na izmjene Ustava kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani u najviše organe vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako kaže, ni nakon formiranja radne grupe sa zadatkom provođenja presude u slučaju "Sjedić - Finci" nije pokazan stvarni interes niti politička volja. Oslanjajući se na presudu Suda za ljudska prava, i pored toga što Ustav i Izborni zakon nisu mijenjani, Sejdić je uputio dopis Centralnoj izbornoj komisiji.

"Upitao sam ih da li ja kao pripadnik romske nacionalne manjine u BiH, oslanjajući se na presudu Suda za ljudska prava, i pored toga što Ustav i Izborni zakon nisu izmijenjeni u skladu sa presudom, mogu da se kandidujem za poziciju člana Predsjedništva BiH”, kaže Dervo Sejdić.

Kako je dobio negativan odgovor, po završetku Općih izbora i objavljivanju zvaničnih izbornih rezultata, odlučio je napraviti novi korak, odnosno podnijeti novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ovaj put tražim odštetu u visini četverogodišnje plaće člana Predsjedništva BiH, a to je oko 250.000 maraka", pojašnjava Sejdić.

Od Suda je dobio potvrdu da je zaprimljena apelacija u kojoj se navodi kako će ona biti riješena hronološkim redom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: