Nova apelacija Sudu u Strasbourgu
0

Dervo Sejdić tuži Bosnu i Hercegovinu i traži 250.000 KM

Piše: J. H.
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić
Dervo Sejdić, romski aktivist, podnio je novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu protiv BiH. Sjedić se na novu apelaciju odlučio zbog neprovođenja prve presude Suda u predmetu Sejdić i Finci protiv Bosne i Hercegovine, a u odštetnom zahtjevu traži 250.000 maraka.

Kako kaže Dervo Sejdić, put u Strasbourg iz decembra 2009. godine pamtit će do kraja života. Za ovog romskog aktivistu to je bilo najteže putovanje u životu, ali i najsretniji dan, jer je jedan Rom uspio pobijediti Ustav jedne države.

"U Bosni i Hercegovini su, naravno, bile različite reakcije. Neki građani pozdravili su pobjedu, dok su drugi komentarisali na način svojstven fašistima i nacionalistima", kaže Sejdić.

Uz podsjećanje na cjelokupnu hronologiju, izražava zadovoljstvo što je Sud u Strasbourgu donio presudu kojom se BiH obavezuje na izmjene Ustava kako bi se i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo pasivno biračko pravo, odnosno pravo da budu birani u najviše organe vlasti u Bosni i Hercegovini.

Kako kaže, ni nakon formiranja radne grupe sa zadatkom provođenja presude u slučaju "Sjedić - Finci" nije pokazan stvarni interes niti politička volja. Oslanjajući se na presudu Suda za ljudska prava, i pored toga što Ustav i Izborni zakon nisu mijenjani, Sejdić je uputio dopis Centralnoj izbornoj komisiji.

"Upitao sam ih da li ja kao pripadnik romske nacionalne manjine u BiH, oslanjajući se na presudu Suda za ljudska prava, i pored toga što Ustav i Izborni zakon nisu izmijenjeni u skladu sa presudom, mogu da se kandidujem za poziciju člana Predsjedništva BiH”, kaže Dervo Sejdić.

Kako je dobio negativan odgovor, po završetku Općih izbora i objavljivanju zvaničnih izbornih rezultata, odlučio je napraviti novi korak, odnosno podnijeti novu apelaciju Sudu za ljudska prava u Strasbourgu.

"Ovaj put tražim odštetu u visini četverogodišnje plaće člana Predsjedništva BiH, a to je oko 250.000 maraka", pojašnjava Sejdić.

Od Suda je dobio potvrdu da je zaprimljena apelacija u kojoj se navodi kako će ona biti riješena hronološkim redom.