Bogata karijera
97

Blinkenov specijalac za posebne političke zadatke Derek Chollet dolazi u Sarajevo

D. Be.
Viši politički savjetnik američkog državnog sekretara Antonyja Blinkena Derek Chollet u ponedjeljak stiže u Sarajevo. U State Deparmentu obavlja poslove iz širokog spektra pitanja i posebne diplomatske zadatke prema uputama sekretara, potvrđeno je za Klix.ba.

Chollet je ranije bio na pozicijama u State Departmentu, Bijeloj kući i Ministarstvu odbrane SAD-a.

Od 2012. do 2015. godine bio je pomoćnik američkog ministra odbrane za međunarodnu sigurnost, gdje je rukovodio odbrambenom politikom SAD-a prema Evropi, Bliskom istoku, Africi i zapadnoj hemisferi.

Prije nego se pridružio Pentagonu, Chollet je služio u Bijeloj kući kao specijalni pomoćnik predsjednika i viši direktor za strateško planiranje u osoblju Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSC). Od 2009. do 2011. bio je glavni zamjenik direktora osoblja za planiranje politike State Departmenta. Služio je u tranzicijskom timu Biden-Harris State Departmenta 2020., kao i u prijelaznom timu Obama-Biden NSC 2008. godine.

Za vrijeme Clintonove administracije Chollet je bio glavni kreator govora Richarda Holbrookea i specijalni savjetnik zamjenika državnog sekretara Strobea Talbota.

Ranije u svojoj karijeri pomagao je bivšim državnim sekretarima Jamesu A. Bakeru III i Warrenu Christopheru, kao i Holbrookeu i Talbottu, u istraživanju i pisanju njihovih memoara. Njegov prvi zadatak u State Departmentu bio je kao pripravnika u osoblju za planiranje politike 1992. godine.

Izvan vlade, Chollet je bio na raznim pozicijama u vodećim istraživačkim institucijama. Od 2016. do 2020. bio je izvršni potpredsjednik i viši savjetnik za sigurnosnu i odbrambenu politiku u njemačkom Marshall fondu Sjedinjenih Američkih Država (GMF) te kao gostujući saradnik Perry World House Univerziteta u Pensilvaniji. Bio je i saradnik u Centru za novu američku sigurnost, Centru za strateške i međunarodne studije, Brookings institutu, Kissinger centru za globalne poslove u Johns Hopkinsu/SAIS i Američkoj akademiji u Berlinu.

Ova posjeta stiže nakon što je u nedjelju u našu zemlju stigao specijalni izaslanik američkog predsjednika Gabriel Escobar. On je već obavio razgovore sa članovima Predsjedništva BiH, članovima kolegija oba doma Parlamenta BiH, opozicijom u RS-u i predsjednikom Narodne skupštine RS-a, kao i poslovnom zajednicom i mladim aktivistima.