Kritika iz Hamburga
929

Der Spiegel: Zagrebački HDZ je opasnost za Balkan jer zadire unutar BiH

Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Foto: R. D./Klix.ba
Ugledni njemački list iz Hamburga Spiegel u novom članku "Opasnost za Balkan", kritikuje Hrvatsku demokratsku zajednicu kroz prizmu optužbe ugrožavanja mira na Balkanu, a preko komplikovane političke situacije u Bosni i Hercegovini, prenosi Al Jazeera Balkans.

Članak počinje tvrdnjom da Evropska pnarodna stranka, građansko-konzervativni Klub zastupnika u Evropskom parlamentu kojem pripadaju i njemačke partije CDU i CSU, u svojim redovima ima grupu koja ugrožava mir na Balkanu.

"HDZ, vladajuća stranka u Zagrebu, miješa se u politička događanja etnički raskomadane Bosne i Hercegovine. Kako bi podržala bosanske Hrvate, HDZ sponzorira istoimenu stranku u susjednoj zemlji. Ona želi za bosanske Hrvate rezervirati dio BiH, tzv. treći entitet. To jasno predstavlja kršenje Dejtonskog sporazuma, čiju provedbu nadgleda EU", prenosi DW pisanje njemačkog lista.

Navodi se da su bosanski HDZ-ovi političari u posljednjoj izbornoj kampanji, kako stoji, masovno podgrijavali etničke napetosti.

"Više puta su postavljali zastave Herceg Bosne, što je nedvosmislena provokacija. Kasnije, kada početkom oktobra, nakon izbora za tročlano Predsjedništvo BiH, nije izabran kandidat HDZ-a, već predstavnik liberalnog Demokratskog fronta, koji igra na kartu razumijevanja, Zagreb ga je počeo politički demontirati. Ovi izbori nisu dobri za bosanske Hrvate, tvrdi hrvatski premijer Andrej Plenković. On namjerava nastaviti podržavati smjer radikalnih nacionalista", prenosi DW.

Hrvatski premijer prošle je sedmice boravio u posjetu Francuskoj, gdje se susreo s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom te je rekao kako je iskoristio tu prigodu kako bi Macronu objasnio što se dogodilo na općim izborima u BiH. Na pitanje na kakav je prijem kod Macrona naišla njegova argumentacija o Bosni i Hercegovini i hoće li Francuska pomoći u rješavanju tog problema, Plenković je kazao da Macron to shvaća kao ozbiljan problem.

On, međutim, nije potvrdio da je Macron u tome obećao pomoć, već je samo kazao da je francuski predsjednik "pokazao razumijevanje".

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine, Denis Zvizdić smatra da predsjednik hrvatske Vlade, zloupotrebljavajući članstvo Hrvatske u EU-u, nastupa kao da je premijer Bosne i Hercegovine, a ne Hrvatske, piše DW.

Zvizdić smatra kako to nije u skladu s dobrosusjedskim odnosima i predstavlja otvoreno i izravno miješanje Hrvatske u unutrašnja pitanja u BiH.

Plenković je odgovorio Zvizdiću, kazavši da je nemiješanje u unutrašnje stvari koncept iz 19. stoljeća i da kao predsjednik hrvatske Vlade ima odgovornost prema Hrvatima izvan Hrvatske i s obzirom na činjenicu da je Hrvatska potpisnik i garant Dejtonskog sporazuma.

Hrvatski premijer je nakon objave rezultata izbora u BiH poručio kako je izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda hrvatskog naroda scenarij koji nije dobar za hrvatski narod, ali ni općenito za BiH.

Izrazio je žaljenje što na tu funkciju nije izabran predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine Dragan Čović, jer je on u mandatu od protekle četiri godine "napravio ključni iskorak, uz hrvatsku podršku, na putu Bosne i Hercegovine prema Evropskoj uniji", naglasivši kako je "ta činjenica mogla i trebala biti honorirana".