Pravosuđe na potezu
58

Deponija Uborak prijeti ekološkom katastrofom i dodatno zagađuje odnose u Mostaru

G. Š.
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Dok Grad Mostar kuje planove da postane turistička meka, povezuje se s odredištima u regiji, planira oživljavanje aerodroma i zaživljavanje adrenalinskog turizma, višedecenijski problem deponiranja otpada po svemu sudeći ostaje čvrsta prepreka realizaciji bilo čega.

U špici turističke sezone deponijske plohe i takozvana sedla- nepropisno područje na kojem se trenutno deponira su prepunjeni i pitanje je dana kada će čak i takvo deponiranje stati, te Mostar dovesti do ekološke katastrofe i stravičnih slika da gomilama smeća na gradskim ulicama.

Sanacija postojećih ploha i rješavanje daljeg odlaganja u potpunosti je stopirano zbog sudske tromosti ili pak ciljanog odugovlačenja rješavanja tužbi koje su Kantonalnom sudu u Sarajevu podnesene protiv Rješenja Federalnog Ministarstva turizma i okoliša, a koje su temelj i sanaciji i daljem odlaganju.

Prema informacijama s Kantonalnog suda predmeti otvoreni na temelju tri tužbe podnesene radi poništavanja rješenja Federalnog ministarstva za turizam i okoliš imaju status otvorenih predmeta, odnosno nisu završeni.

Čini se da neće uskoro ni biti iako iz Grada Mostara tvrde da su slali požurnice sudu s obzirom da je rješavanje predmeta presudno za izlazak iz ovog gorućeg mostarskog komunalnog problema.

No, čini se i to kako se izuzev Gradu Mostaru nikome ne žuri, čak niti Ministarstvu turizma i okoliša na čije rješenje udruženje građana "Jer nas se tiče" ima prigovor.

Iako u gradskoj administraciji kažu kako će riječ Kantonalnog suda u Sarajevu otkočiti proces rješavanja problema deponiranja, te kako nemaju sumnju u sudski ishod navodeći da je sve rađeno sukladno propisima, iz udruženja pak tvrde kako će u slučaju da sud potvrdi rješenje federalnog ministarstva ići i na Evropski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Tako bi se ovaj proces još više mogao zakomplikovati i najveći grad na Neretvi dovesti do beznađa, ali i sve građane nizvodno od Neretve do Jadranskog mora.

Sve to nameće pitanje šta je interes građana i općeg dobra, jer ne treba zaboraviti činjenicu da je deponija Uborak bila top teme predizbornih obećanja svih političkih opcija u utrci za ulazak u gradsku vlast Mostara, gdje su se izbori održali nakon 12 godina, a po svemu sudeći postaje i tema potkusurivanja i tokom kampanje koja se zahuktava, dok građani strahuju od mogućih posljedica.

To se pitanje posebno aktiviralo nakon što je mostarski gradonačelnik Mario Kordić otvoreno govorio o sumnjama na uvlačenje političkih stranaka u problematiku Uborka nakon što je donedavni čelni čovjek udruženja "Jer nas se tiče" Omer Hujdur imenovan prvim čovjekom stranke Narod i pravda (NiP) u Mostaru.

Jednako otvoreno je Hujdur javno kritikovao političke propuste aktualnih vlasti po pitanju rješavanja deponije Uborak ali i govorio o svom budućem angažmanu po tom pitanju.

Činjenica jeste da je deponija bila predmetom političkih igara i potkusurivanja i nije novina da sada ponovno postaje tema predizborne retorike, što je sad već opasno igranje zdravljem i životima ljudi.

Najveći problem je u cijeloj priči što Kantonalni sud u Sarajevu ne rješava predmete po tužbama udruženja "Jer nas se tiče" i jedne tužbe Alena Memića, od kojih je jedna podnesena još u septembru prošle godine, dok su druge su dvije iz prvog mjeseca ove godine, kako bi se splet problema počeo razmotavati i problem Mostara konačno rješavati, te ne reagira na požurnice koje gradsko rukovodstvo tvrdi da šalje.

Činjenica je da Mostar mora živjeti i da se smeće mora deponirati, ali niko još nema suvislog odgovora kako, što među građane unosi strah od mogućeg scenarija i ekološke katastrofe koja bi mogla imati nesagledive posljedice kako na okolinu tako i imidž Mostar ali i čitave BiH.