BiH
120

Deponija Smiljevići u Sarajevu i dalje blokirana, građani će stražariti preko noći

Piše: Š. B.
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Mještani sedam sarajevskih naselja u čijoj se blizini nalazi gradska deponija smeća Smiljevići i večeras su ispred ulaza u deponiju, blokiraju prolaz kamiona te poručuju kako će tu ostati dok se njihovi zahtjevi ne ispune.

Mještani naselja Zabrđe, Naselje heroja Sokolje, Briješće, Boljakov Potok, Buća Potok i Dolac traže da se otpad na deponiji Smiljevići odlaže po propisima, što do sada nije bio slučaj.

Predstavnik građana Elvedin Selimović izjavio je za naš portal kako ih od šest ujutro, otkako se nalaze ispred deponije niko od nadležnih nije kontaktirao te kako su dobili nezvanične informacije da bi ih sutra mogao posjetiti premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković.

Selimović napominje i kako oni namjeravaju ostati ispred deponije u smjenama preko noći dok se njihovi zahtjevi ne ispune ili dok policija ne odluči upotrijebiti silu kako bi ih uklonili sa ulaza u deponiju.

Danas otpad iz Kantona Sarajevo na deponiju nije odlagan, kamioni su blokirani, a već od 15 sati su povučeni s ove lokacije.

Građani su prvi put deponiju blokirali 2. novembra, iznijeli zahtjeve navodeći kako su posljedice koje uzrokujemnogostruke i da se refletkiraju na vodu, vazduh, tlo, floru, faunu i na zdravlje ljudi, a od 2011. godine nisu izvršena ulaganja u deponiju.