Federalni zastupnik
55

Dennis ​Gratz: Zakon o sportskim dioničkim društvima će spasiti sportske klubove od gašenja

Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Foto: Harun Muminović/Klix.ba
Federalni zastupnik Dennis Gratz predstavio je danas javnosti Prijedlog zakona o sportskim dioničkim društvima. Nakon godinu dana javnih konsultacija s predstavnicima sportskih klubova i udruženja, Gratz je finalni prijedlog danas uputio u proceduru Parlamentu Federacije BiH.

"Ovaj zakon će regulisati način osnivanja i upravljanja sportskim dioničkim društvima, kao posebnom obliku privrednih društava u sistemu u Federaciji, te o načinu kako da omogučimo da trenutna 'udruženja građana' kroz proces revizije preoblikujemo u dionička društva. Važno je reći da ovo nije obavezujući proces već mogućnost koju rukovodstva sportskih udruženja mogu i ne moraju iskoristiti. Za šta je ovo dobro? Investitori koji žele uložiti novac žele i sigurnost učešća u vlasništvu i u profitu, te je ovo šansa da izvučemo brojne klubove iz dubioze", poručio je Gratz.

Zakon o sportskim dioničkim društvima će donijeti mogućnost privatizacije sportskih klubova, bolju kontrolu nad upravljanjem i poslovanjem sportskim klubovima, opciju za investiranje u sportske klubove te mogućnost privlačenja stranih investitora.

"Od Zakona o sportu u Bosni i Hercegovini mnogi su očekivali upravo ovo – da omogući privatizaciju klubova i ulaganje. Imali smo desetine priča o fudbalskim legendama, biznismenima, stranim investitorima koji žele uložiti u sport", rekao je Gratz.

Zakon predviđa osnivanje Komisije za sportska dionička društva koje će kao stručno tijelo raditi praćenje obavljanja djelatnosti sportskih dioničkih društava. Komisija ima devet članova koje imenuje Vlada Federacije, a čine je predstavnici nadležnih ministarstava, te članovi na prijedlog sportskih saveza i Olimpijskog komiteta.

"Postoje ograničenja u sticanju dionica, kontrola povezanih lica, kao i mogućnost ograničenja učešća sportskih klubova istog vlasnika u istom rangu takmičenja. Također, štiti se tradicija klubova i mogućnost zaštite klubova preko Komsije. Sportski klubovi sa dugom tradicijom gomilaju dugove. Veći dio dugova je prema državi, entitetu, lokalnoj zajednici ili prema javnim preduzećima. Kroz obavezno provođenje revizije saznat ćemo stvarno stanje, moći utvrditi odgovornost za loše poslovanje, te otvoriti prostor za ulaganja. Bez investiranja u sportske klubove nema ni mogućnosti da se država ikada naplati. Dakle, otvaramo mogućnost da ona potraživanja koja ne vjerujemo da će sada biti naplaćena – budu naplaćena", istakao je Gratz.

Dodaje da pojedine političke opcije smatraju da je ovdje riječ o nadležnosti iz domena sporta, što se smatra nadležnošću kantona.

"Međutim, ovdje je riječ o materiji koja se vezuje na Zakon o privrednim društvima, te je suštinski pitanje privrede, ekonomije, ulaganja i tržišta. S tim u vezi, smatram da je jasno da postoji nadležnost Federacije. Sve strane su za ovo zainteresovane, te je važno da se iz svih dijelova zemlje ide podrška za ovo rješenje. Sam proces je samoodrživ. Dalje procedure i naknade za rad Komisije će se vezivati za plaćanje naknada od strane sportskih klubova koji budu uključeni u proces. Ne postoji nikakvo opterećenje za federalni budžet. Idemo raditi ovo i podržati dobru priču“, zaključuje Gratz.​