Zakonska rješenja
117

Dennis Gratz: Ljudima s više djece moramo dati poreske olakšice

Klix.ba
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dennis Gratz (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Na dnevnom redu Predstavničkog doma Parlamenta FBiH na današnjoj, 20. sjednici nalaze se nacrti zakona o doprinosima i porezu na dohodak. Tim povodom oglasio se zastupnik Naše stranke Dennis Gratz, najavivši upućivanje amandmana na zakone.

"Naša stranka će podržati nacrte novih zakona o porezima i doprinosima kako bi išli dalje u javnu raspravu; prijedlozi su dovoljno dobri da prođu prvo glasanje. Međutim, mi ćemo prije drugog glasanja sasvim sigurno predložiti amandmane na ova zakonska rješenja, kako bi ih popravili", kazao je Gratz.

Gratz dodaje da je "reforma poreskog sistema neophodna, jer živimo sa jednim zastarjelim modelom koji nam ekonomiju vuče nazad, i s te strane ima dobrih rješenja u zakonima koju su došli na Parlament danas".

"Istovremeno, Našoj stranci je socijalna osjetljivost na prvom mjestu, i mi ćemo predložiti izmjene koje će ići u tom pravcu. Recimo, jedan primjer, po novom prijedlogu zaposlena osoba bez djece, i zaposlena osoba koja izdržava troje ili četvoro djece a zarađuje isto, plaćaju isti porez na dohodak. To niti je socijalno osjetljivo, niti je ekonomski pametno za zemlju koja gubi radnu snagu sa strane nataliteta. Ako su se za ovo pobrinuli i Hrvatska, i Srbija, i Velika Britanija i Amerika, nemamo se mi šta misliti", pojašnjava zastupnik Naše stranke.

Dodao je da ako Vlada i većina u Parlamentu pokažu razumijevanje za dobre prijedloge opozicije, Naša stranka će sasvim sigurno dati podršku ovim reformama.

"To je naš princip od početka, kad nam se prihvate kvalitetni prijedlozi koji poboljšaju zakonska rješenja, mi smo za, nikad ne glasamo protiv iz hira ili zbog političkih igara”, zaključuje Gratz.