Konferencija EBRD-a
0

Denis Zvizdić: U fokusu našeg rada ostat će evropske integracije i regionalna stabilnost

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić obratio se večeras u Zetri na kulturnom programu upriličenom povodom prijema učesnika Godišnjeg sastanka guvernera EBRD-a 2019. godine u Sarajevu.

Denis Zvizdić je najprije u svoje ime i u ime Vijeća ministara BiH gostima poželio srdačnu dobrodošlicu u BiH, zemlju koju, kako navodi on, zbog njene kulturološke i religijske isprepletenosti opravdano zovu mostom između Istoka i Zapada, a njen glavni grad Sarajevo, zbog kulturnog diverziteta i izvanrednih profanih i sakralnih spomenika "Jerusalemom Evrope".

On je dodao da je BiH država nevjerovatnih prirodnih ljepota, oskarovaca, nobelovaca, zemlja olimpijskih igara te prije svega srdačnih i dobrih ljudi.

"Bosna i Hercegovina je zemlja različitosti i raskrsnica na kojoj se susreću i prožimaju različite kulture, nacije i religije, na čijem su tlu brojne civilizacije u toku njenog milenijskoga postojanja ostavile unikatne spomenike duhovnog i materijalnog naslijeđa, od kojih su neki, poput srednjevjekovnih nadgrobnih spomenika stećaka, Starog mosta u Mostaru ili mosta Mehmed-paše Sokolovića u Višegradu, upisani i na Listu svjetske baštine UNESCO-a", rekao je ovom prilikom Denis Zvizdić.

On je podsjetio da je Bosna prvi put svojim imenom spomenuta u 10. stoljeću te da ostaci materijalne kulture prvih stanovnika na ovome području sežu u daleku prošlost, tj. čak 2.000 godina p.n.e.

"Od tada pa do danas se sedimentiraju materijalne i duhovne vrijednosti brojnih civilizacija, gradeći jedinstveni kulturološki mozaik bh. društva. Civilizacije su nas educirale, a kulture prosvjećivale, i zato je BiH i važna i posebna. Kulture naših naroda su stvorile originalna i po mnogo čemu grandiozna umjetnička djela, koja su iskazi kulturološke posebnosti, ali i refleksija neizostavnog prožimanja i sinteze naših identiteta. Takvo bogatstvo, stvoreno na potki višestoljetne multikulturalnosti, smatramo autentičnom vrijednošću koju možemo i želimo podijeliti sa našim susjedima, prijateljima, Evropskom unijom i čitavim svijetom", dodao je Zvizdić.

On je napomenuo da će se tokom programa organiziranog u povodu prijema učesnika umjetnici, istinski ambasadori i promotori BiH u svijetu, dokazani čuvari kulturološke memorije i narodnoga blaga, predstaviti kroz interpretacije tradicionalnih i savremenih plesova i pjesama. Na ovaj način će gosti, kako kaže Zvizdić, osjetiti jedinstvo različitosti kao civilizacijsku supstancu, oblikovanu i kreiranu kroz bosanski stil života kao organsku koegzistenciju istoka i zapada.

"Nadam se da ćete večeras uživati u izvrsnom programu koji pokazuje kulturnu različitost i posebnost ovog područja, koji vam je pripremila zemlja domaćin. Uživajte svim srcem u Sarajevu, gradu koje ima divno, gostoljubivo i dobroćudno lice i poseban duh koji privlači svakog posjetioca 'tjerajući ga' da mu se stalno vraća. Kako je to divno kazao naš veliki pisac Abdulah Sidran: 'Treba poslušati kako diše planeta Sarajevo.' Zbog takvih vrijednosti, BiH, Sarajevo i svi naši drugi divni gradovi i prirodne ljepote, i jeste prema podacima Svjetske turističke organizacije jedna od deset turističkih destinacija u svijetu s ukupnim potencijalom rasta turističkog tržišta po stopi višoj od 10 posto godišnje do 2020", kazao je predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

On je na samom kraju svog govora naglasio da će u fokusu njegovog rada i rada njegovih kolega ostati evropske integracije i regionalna stabilnost kao najvažniji uvjet mira i demokratizacije društva, kao i planskog i održivog ekonomskog razvoja koji građanima BiH, ali i kompletnom Zapadnom Balkanu treba osigurati dostojanstven život i bolji standard.