BiH
13

Denis Zvizdić u Briselu potpisao Protokol uz SSP

Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercgovine Denis Zvizdić s premijerom Slovačke Republike Robertom Ficom i evropskim komesarom za politiku susjedstva i proširenje Johanessom Hahnom potpisao je danas u Briselu Protokol uz Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), kako bi se uzelo u obzir pristupanje nove zemlje članice Evropskoj uniji (EU), u ovom slučaju Republike Hrvatske.

Predsjedavajući Zvizdić se zahvalio slovačkom premijeru Robertu Ficu na prijateljskoj podršci evropskim integracijama BiH i na podsticanju procesa proširenja, tokom predsjedavanja Slovačke Republike EU.

Predsjedavajući Zvizdić se također zahvalio i komesaru Hahnu i njegovim saradnicima na veoma konstruktivnoj ulozi Evropske komisije u procesu EU integracija BiH i rekao da su ovi pregovori pokazali da BiH ima stručne i tehničke kapacitete za vođenje pregovora.

Potpisivanjem Protokola uz SPP, BiH je zaokružila veoma produktivan i vidljiv napredak na putu EU integracija.

Potpisivanje Protokola je sastavni dio procesa integracije BiH u EU, a finalizacija ovog procesa je bila jedan od tri ključna uslova koja su bila pred BiH da bi se osigurao nastavak i intenziviranje procesa evropskih integracija.

Zajedno s ekonomskim reformama, vladavinom prava i borbom protiv svih oblika kriminala, terorizma i korupcije, kao i jačanjem regionalne saradnje, ovaj proces je bio nulti prioritet ovog saziva Vijeća ministara BiH.