Euro integracije
51

Denis Zvizdić produžio rok: Cilj je do kraja prvog tromjesečja 2018. imati kandidatski status

Piše: I. Č.
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić kazao je nakon sastanka sa zvaničnicima Evropske unije u Briselu da je Bosna i Hercegovina iza sebe ostavila najuspješniju godinu kada je riječ o evropskim integracijama.

"Bosna i Hercegovina je imala najuspješniju godinu kada je riječ o pocesu evropskih integracija. Prošle godine smo dobili upit Evropske komisije, a nadamo se da ćemo u prvom tromjesečju 2018. godine dobiti kandidatski status", kazao je Zvizdić.

Ističe da je Vijeće ministara BiH bilo ključni pokretač samog postupka evropskih integtracija, te da su do sada uspjeli riješiti sve obaveze.

"Bosna i Hercegovina je zajedno sa drugim zemljama u regiji pojačala napredak prema u evropskim integracijama, iako smo imali veći broj blokada. Uspjeli smo ostavariti određeni napredak", poručio je Zvizdić.

Dodaje da je protekla godina najvažnija godina glede napretka Bosne i Hercegovine u evropskim integracijama.

"Mi smo znali da će nam ova godina donijeti najviše izazova kad je riječ o političkim i administrativnim izazovima. To još uvijek rješavamo. Konačni cilj je da do kraja prvog tromjesečja dobijemo kandidatski status", kategoričan je Zvizdić.

Naveo da se BiH mora pravodobno i profesionalno pripremiti kada je riječ o upitniku Evropske komsije.

"Osnovali smo tijela potrebna za provođenenje mehanizma koordinacije. Također smo oformili sustav za podršku Evropske unije. Mi vjerujemo da ćemo taj postpuak izvršiti u narednih nekoliko mjeseci", poručio je Zvizdić.

Navodi da je njihov cilj fokusirati se na kvalitet odgovora, a ne samo na briznu, te je izrazio nadamo da će Bosna i Hercegovina moći završiti to.

"Bosna i Hercegovina je u potpunosti posvećena reformama, naročito provođenju reformske agende", istakao je Zvizdić.

Istakao je da BiH ima dobru saradnju sa zemljama u regiji kada je riječ o napretku u evropskim integracijama.

"Bitno je pokrenuti postupak izmjena i dopuna o graničnim prijelazima. Kada je riječ o graničnim prijelazima sa BiH, Crnom Gorom, Hrvatskom i Srbijom. Mi smo ovdje u epicentru na Zapadnom Balkanu", rekao je Zvizdić.