Odgovor Magazinoviću
46

Denis Zvizdić: Moj ekspoze je najčitanije štivo u SDP-u BiH

Piše: Er. M.
Foto: K. S./Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić (SDA) rekao je da je njegov ekspoze najčitanije štivo u Socijaldemokratskoj partiji (SDP) BiH.

Zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Saša Magazinović pitao je Zvizdića zbog čega nisu realizovane mjere koje je iznio u svom ekspozeu pred državnim parlamentarcima prilikom preuzimanja mandata. Riječ je o osnivanju banke za obnovu i razvoj BiH i usvajanju zakona o strateškim investitorima.

Zvizdić je odgovorio da je njegov ekspoze jedno od najčitanijih štiva u SDP-u te da mu je drago zbog toga jer je riječ o dokumentu koji je skoro u potpunosti realizovan. Kako kaže, većina mjera iz ekspozea je realizovana, a kao primjer je naveo deblokadu evropskog puta BiH koji je bio u potpunosti blokiran za vrijeme dok je Vijećem ministara BiH upravljao SDP.

Kako kaže, u njegovom mandatu na snagu je stupio SSP, počelo je raditi Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje, Odbor za stabilizaciju i pridruživanje zajedno s pododborima, ojačan je rad Direkcije za evropske integracije, predata je aplikacija za članstvo u EU, dostavljeni su odgovori na pitanja Evropske komisije te su realizovani Talinski uslovi koji su bili blokirani dok se na čelu Ministarstva odbrane BiH nalazio SDP-ov ministar.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH podsjetio je da je izvršna vlasti usvojila sve ključne strategije zbog kojih je naša zemlja izgubila 400 miliona eura za vrijeme SDP-ove vladavine, da su oslobođeni IPA fondovi, usvojena reformska agenda od koje je realizovano više od 80 posto mjera, zatim da je povećan broj zaposlenih i nivo novih investicija i tako dalje.

Kako kaže, BiH je u završnoj fazi članstva u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO) i skinuta je sa svih crnih listi. Što se tiče osnivanja banke za obnovu i razvoj BiH i usvajanja zakona o strateškim investitorima, Zvizdić je rekao da svakako treba nastaviti i realizaciju tih mjera.

Magazinović je rekao da nije zadovoljan Zvizdićevim odgovorom i da mu predsjedavajući nije odgovorio na postavljeno pitanje.

"Vi pitate predsjedavajućeg kakvo je vrijeme, a on vam kaže koliko je sati. Vi kažete ne, mene zanima kakvo je vrijeme, a on odgovori da vam to može reći svaki sat", kazao je Magazinović.