Oktobarski izbori
3.1k

Denis Bećirović zvanično kandidat opozicije za člana Predsjedništva BiH

G. M.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Denis Bećirović je zajednički kandidat Trojke, ali i šire opozicije, za člana Predsjedništva BiH iz reda bošnjačkog naroda. Ovo je potvrđeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu.

On će nastupiti kao zajednički kandidat Trojke koju čine SDP, Narod i pravda i Naša stranka, a podršku će mu, kako je dogovoreno, pružiti i NES i SBB.

Kako je rečeno na današnjem predstavljanju, njega će podržati ukupno sedam stranaka.

Među onima koji ga podržavaju je i gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović. Tu je i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Damir Marjanović koji je suosnivač stranke - Za nove generacije.

Iz Trojke su ranije saopćili da će građani prvi put imati priliku da izaberu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine koji okuplja, kako su ocijenili, nikad snažniji i raznovrsniji blok stranaka, ujedinjenih u želji da građanima i građankama Bosne i Hercegovine donesu promjene, stabilnost, nadu i napredak.


"Bosna i Hercegovina će kandidaturom i izvjesnom pobjedom kandidata ujedinjene opozicije dobiti novi zamah i novu, svježu perspektivu. Podrška zajedničkom kandidatu zasniva se na transparentnoj saradnji, jasnoj viziji i uvažavanju glasa građana. Do kraja sedmice odluke će se formalizirati na sjednicama organa političkih stranaka", najavili su ranije.

Bećirović je bio kandidat SDP-a i na izborima 2018. godine kada je imao i podršku A-SDA, a zauzeo je drugu poziciju sa 194.688 glasova.

Već sada je jasno da će se ključna borba na ovoj poziciji voditi između Bećirovića i kandidata SDA, vjerovovatno Bakira Izetbegovića.

Bećirović je potpredsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) i delegate u Domu naroda Parlamenta BiH. Rođen je 1975. godine u Tuzli i univerzitetski je profesor historije.