BiH
43

Demonstracije u Tuzli: Radnici traže amnestiju za sve učesnike februarskih protesta

Piše: D. Brkić
Foto: D. Z./Klix.ba
(Foto: Darko Zabuš/Klix.ba)
Povicima “Lopovi”, “Bando”, “Jeste li gladni”... nekoliko stotina radnika iz Tuzle, Srebrenika, Živinica, Banovića i Gračanice počelo je jutros u 9 sati nove proteste ispred Suda i Tužilaštva Tuzlanskog kantona.

Predstavnici Sindikata Solidarnosti do podneva očekuju još veći broj nezadovoljnih građana i obespravljenih radnika, a današnji protesti okončat će se 5 do 12 na Trgu slobode.

“Naš prvi zahtjev je amnestija za sve učesnike februarskih uličnih prosvjeda. Mnogi momci, ali i radnici su proteklih mjeseci privođeni u policijske stanice. Tome se mora stati u kraj. Ostali zahtjevi su manje-više jasni. Radnici traže da pravosudni organi rade svoj posao, odnosno da procesuiraju kriminal i da realizuju pravomoćno donesene presude”, kaže Sakib Kopić, jedan od osnivača Sindikata Solidarnosti.

Radnici će poslije mirnih protesta ispred zgrada pravosudnih institucija prošetati do Skupštine TK, a potom i do Trga slobode.

Radnica Grafopaka iz Gračanice izjavila je kako Gračanica nije čaršija od posla, već je, kako je rekla čaršija tajkuna, diktatora i prosjaka. Radnici Hotela Tuzla traže poništenje privatizacije, uvezivanje radnog staža, isplatu 13 plata. Također, i radnici Gredelja iz Dobošnice upozoravaju na kriminal počinjen u ovoj firmi.

Protestima se pridružilo i nekoliko građana koji su imali ili imaju privatnih problema iz oblasti zdravstvene zaštite ili neriješenih imovinsko-pravnih odnosa. Među njima bilo je i nekoliko univerzitetskih profesora te članovi nevladine organizacije "Srebrenik je naš".