BiH
1

Demokratski omladinski pokret: Mladi pobijedili u borbi za Erasmus +

FENA
Sa studentskih protesta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Sa studentskih protesta (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Demokratski omladinski pokret, kao organizacija koja je za pristupanje Bosne i Hercegovine Erasmus + programu skupila više od 8.000 potpisa i lobirala za rješavanje ovog problema kod OHR-a, delegacije Evropske unije i kod nadležnih ministarstava, čestita mladim ljudima u BiH pobjedu u borbi za Erasmus +.

U saopćenju Demokratskog omladinskog pokreta se navodi da su studenti i srednjoškolci iz cijele BiH uspješno stvorili pritisak na strukture vlasti i uspjeli da nagovore nadležne političare da, uprkos određenih nesuglasica, ipak pristanu da BiH učestvuje u ovom programu.

"Naša peticija s više od 8.000 potpisa, prozivanje odgovornih i konsultiranje OHR-a, te Delegacije Evropske unije u BiH, su ipak urodili plodom. Zajedno s drugim studentskim grupacijama smo uspjeli da skrenemo pažnju javnosti na ovaj problem i da putem javnog mnijenja utičemo na politiku kako bi se ispunili naši zahtjevi i kako bi se odgovorni političari dogovorili da riješe ovo pitanje", navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su njihov angažman i rezultat dokazi da mladi ipak mogu utjecati na politiku i mijenjati određene okolnosti, ali samo ukoliko skupe snage i hrabrosti da se pokrenu i da uzmu budućnost u svoje ruke.

U saopćenju se navodi da je žalosna činjenica da su studentski parlamenti i druge omladinske organizacije, koji se velikim djelom finansiraju iz budžeta i prihoda od studenata, šutili dok su organizacije bez ikakvih finansija i samostalni studenti rješavali i rješili ovaj problem „koji se tiče nas i svih budućih generacija studenata i srednjoškolaca“.

"Vrijeme je da i te organizacije preuzmu odgovornost i da se umjesto pohoda i izleta bave poboljšanjem uslova studiranja i obrazovnog sistema u BiH. Mi kao neprofitna i volonterska organizacija, ali i studenti koji su se mimo nas samoorganizirali su pokazali kako se treba raditi i kako se uspijeva u radu", navodi se u saopćenju.

Demokratski omladinski pokret naglašava da je borba za bolje obrazovanje tek počela i da je Erasmus + prvi korak u njihovim nastojanjima za reformisanje obrazovnog sistema. Oni pozivaju sve mlade i omladinske organizacije da se priključe ovoj borbi ili da se samoorganiziraju kako bi i oni utjecali na poboljšanje položaja mladih u državi.