BiH
20

Demokratski omladinski pokret: Izbjeglička kriza i šutnja vlasti BiH

FENA
Nevladina organizacija (NVO) "Demokratski omladinski pokret" (DOP) ovim putem izražava zabrinutost zbog ćutanja bosanskohercegovačkih vlasti u pogledu izbjegličke krize koja je posljednjih sedmica i mjeseci zahvatila susjedne države Srbiju i Makedoniju.

Bosna i Hercegovina kao država koja je 90-ih godina bila ponajviše pogođena izbjegličkim krizama i čijim građanima je u tim teškim danima Evropa pomogla svojim gostoprimstvom, ne pokazuje ni malo odgovornosti prema ovoj humanitarnoj krizi koja se trenutno dešava nedaleko od naših domova.

Zid koji je Mađarska izgradila prema Srbiji dovodi do potencijalne mogućnosti mijenjanja izbjegličkih ruta, tako da bi i BiH mogla biti dio te rute, što bi ovu humanitarnu krizu dovelo i u naše gradove i lokalne zajednice.

Kao odgovorna organizacija civilnog društva, pozivamo Vijeće ministara BiH i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da pod hitno poduzmu mjere kojima će prije svega pripremiti lokalne zajednice na nadolazeću humanitarnu krizu, ali i da preuzmu odgovornost na međunarodnom planu, kako bi pomogli našim partnerima na Balkanu i kako bi eventualno sami primili određeni broj izbjeglica.

Vrijeme je da na međunarodnom planu preuzmemo odgovornost i pokažemo političku zrelost time što ćemo pomoći, a ne samo ćutati, te time što ćemo pokazati da smo zahvalni državama koje su u 90-im godinama prošlog vijeka pružile krov nad glavom našim izbjeglicama, kojih je bilo preko 700.000 širom svijeta.

Također moramo napomenuti da je BiH trenutno predsjedavajuća država u Vijeću Evrope, najveće organizacije za zaštitu i provedbu ljudskih prava na svijetu, te da odgovornost prema ovom pitanju proizlazi iz same ove činjenice, saopćeno je DOP-a.