BiH
0

Demokratska fronta: SDA - HDZ Uredba pred Ustavnim sudom FBiH

Klix.ba
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
Milan Dunović (Foto: Klix.ba)
Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović je, kako je saopšteno, u skladu sa svojim ustavnim ovlaštenjima, podnio Zahtjev za ocjenu ustavnosti Uredbe o vršenju ovlaštenja u privrednim društvima sa učešćem državnog kapitala iz nadležnosti FBiH i Zahtjev za privremenu mjeru obustave od primjene dijela ove Uredbe koji se tiče rada Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije.

"Kao izvršno tijelo čiji je zadatak da prati situaciju u Vladi FBiH, te da svi doneseni pravni akti budu u skladu sa Ustavom FBiH, smatramo nužnim da Ustavni sud FBiH, kao nadležni sud za ovaj slučaj, odgovori na zahtjeve jer postoje ozbiljni argumenti da je predmetnom Uredbom povrijeđen Ustav FBiH te zakoni koji regulišu upravljanje privrednim preduzećima. Naime, potpredsjednik Federacije smatra da Uredba nije ispoštovala zakone koji regulišu nadležnosti federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije, te da su neustavno i nezakonito te nadležnosti prenesene na Vladu FBiH", navodi se iz Kabineta Milana Dunovića.

"Nakon konsultacija i analiza sa pravnim timom, potpredsjednik je došao do zaključka da se ova vrsta konflikta i krize koji su nastali u Vladi FBiH trebaju riješiti zakonskim putem pred Ustavnim sudom FBiH. Stoga, smatramo da postoji opravdan javni interes da pravosudne institucije promptno razmotre zahtjeve potpredsjednika, a sve u cilju efikasnog rješavanja novonastale situacije u skladu sa zakonima i Ustavom FBiH, te kako bi Vlada FBiH nastavila neometano funkcionisati", stoji u saopćenju.

"Na koncu, potpredsjednik Dunović želi da izrazi svoju zabrinutost da je prvi korak manjinske Vlade SDA-HDZ kršenje Ustava Federacije BiH i uvjerenje da činjenje nezakonitosti ne može biti valjan osnov za započinjanje prijeko potrebnih reformskih procesa", navodi se.