Parlament FBiH
19

Demokratska fronta: Amandmanima na Zakon o stečaju zaustavili smo pljačku radnika

B. R.
Ilustracija (Foto: F. K./Klix.ba)
Ilustracija (Foto: F. K./Klix.ba)
U Demokratskoj fronti (DF) tvrde da je njihovim inicijativama u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine, kako su naveli, zaustavljena pljačka radnika. Smatraju da su u tome uspjeli amandmanima na izmjene Zakona o stečaju.

Naime, na današnjoj sjednici Zastupničkog doma PFBiH razmatrao se i prijedlog Zakona o stečaju u hitnom postupku, saopćili su iz ove stranke.

Napomenuli su da je Ustavni sud FBiH u martu 2016. Zakon o stečaju proglasio neustavnim nakon apelacije jednog od potpredsjednika entiteta Milana Dunovića.

Kako su istakli, apelacija je imala za cilj da se bezuslovno stave prava radnika na prvo mjesto. Tvrde da su od tada njihovi entitetski parlamentarci u, kako su naglasili, kontinuitetu i u sinergiji s Dunovićem radili na izmjeni i poboljšanju spomenutog zakona.

Ocijenili su da su zahvaljujući ranijem amandmanskom djelovanju Kluba DF-a i angažmanu potpredsjednika Dunovića izmjenjeni i korigovani članovi 92. i 99. ovog zakona.

"Tim korekcijama radnici poslovnih subjekata u kojima je pokrenut stečaj prepoznati su kao prvi isplatni razred, što u predloženom tekstu nije bio slučaj, a također je osigurana i naplata potraživanja po osnovu vremena nastanka duga, što je za povjerioce veoma bitno", ukazali su.

Na današnjoj sjednici Klub zastupnika DF-a na prijedlog izmjena Zakona o stečaju uložio je tri amandmana koji su na sjednici i prihvaćeni.

"Amandmani se odnose na članove 18. 71. i 76. kojima je ograničena dužina trajanja stečajnog postupka, ograničen broj postupaka koje istovremeno može da vodi jedan stečajni upravnik i konačno smanjena starosna granica za stečajne upravnike koji mogu biti angažovani u stečajnom postupku", potcrtali su.

U DF-u su naveli da su, kako su saopćili, svjesni da Zakon i s ovim prihvaćenim rješenjima na poboljšanju teksta nije idealan, te ostaje zadatak je da se u narednom periodu, kroz izmjene i dopune zakona definiše obaveza uključivanja predstavnika sindikata u sastav odbora povjerilaca, obaveznom definiše izrada Plana reorganizacije društva u stečaju, te uvezivanje radnog staža radnicima privrednih društava u kojima je stečajni postupak okončan.

Poručili su i da se stranke lijevo-građanske orjentacije, kako su istakli, konačno moraju vratiti zalaganju za prava i zaustavljanju pljačke radnika, te da u tom smislu oni neće prestati da daju svoj doprinos.