Freedom in the World 2020
101

Demokratija širom svijeta u opadanju, Bosna i Hercegovina najgora u regionu

S.H.P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Demokratija širom svijeta je u opadanju, podaci su to američke organizacije Freedom house. Ovo je vidljivo ne samo u autoritarnim režimima poput Kine, Rusije i Irana, već i zemljama koje imaju dugogodišnju tradiciju poštivanja osnovnih ljudskih prava i sloboda.

Istraživanja ukazuju kako su protesti u različitim dijelovima svijeta pokazali potrebu ljudi za boljim upravljanjem, ali da oni tek treba da preokrenu trend pada sloboda.

U novom izvještaju "Freedom in the World 2020" stoji kako je 2019. godini postotak slobodnih zemalja pao za tri posto u posljednjih deset godina, a da je postotak zemalja koje su označene kao djelomično slobodne porastao za dva posto, dok su potpuno neslobodne zemlje za jedan posto.

Ono što je interesantno jeste da su demokratski procesi ugroženi i u Sjedinjenim Američkim Državama.

"Indija i Sjedinjene Američke Države su najveća i možda najutjecajnije demokratske države na svijetu. Njihov odmak od liberalno-demokratskih ideala šalje pogrešnu poruku. Ako ove dvije glavne demokratske sile ne daju snažan primjer i ne pruže konstruktivno vodstvo bit će nemoguće preokrenuti globalne trendove koji prijete slobodi svih društava ", rekao je Mike Abramowitz, predsjednik Freedom Housea.

Bosna i Hercegovina je prema ovim mjerenjima svrstana u kategoriji djelomično slobodnih zemalja i dobila je 53 boda od mogućih stotinu, dok je prošle godine imala 55 bodova.

Albanija ima 67 bodova, Makedonija 63, Srbija 66, Kosovo s 56 bodova i Crna Gora s 62 boda.

Makedonija, Albanija, Kosovo su napredovale na ovoj listi, dok su Srbija i Crna Gora nazadovale u odnosu na prošlu godinu. Srbija je nazadovala za čak sedam bodova.

Inače, zemlje Zapadnog Balkana i dalje su na listi onih sa djelimičnom slobodom, dok su Slovenija s 94 boda i Hrvatska s 85 bodova svrstane u kategoriju slobodnih.