BiH
0

Demobilisani borci traže izmirivanje dugovanja za protekli period

FENA
Foto: Fotoservis
Foto: Fotoservis
Savez demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata (SDB OOR) '92.-'95. FBiH insistirao je u subotu na redovnoj skupštini da se poduzmu sve potrebne mjere da federalno Ministarstvo za boračka pitanja, Ministarstvo finansija i Zavod za zapošljavanje FBiH odmah osigura potreban novac za isplatu izostalih novčanih naknada demobilisanim borcima.

Niaz Hodžić, v.d. predsjednik Saveza kazao je Feni da će se u protivnom razmotriti mogućnost za podnošenje tužbi protiv odgovornih institucija i pojedinaca. On je precizirao da dugovanja prema demobiliziranim borcima po prijašnjem Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih obitelji do danas iznose 47.194.489 KM.

Potraživanja se odnose na period od 2007. do 2010., ovisno od kantona, a ta sredstva potražuje oko 68.000 demobilisanih boraca.

Na današnjoj sjednici dogovoreno je da se razmotri stanje u kojem se nalaze članice saveza u kantonima i općinama u smislu obavljanja djelatnosti u skladu sa zakonskim propisima i da se osnaže kapaciteti Saveza na nivou FBiH i kantona.

Hodžić je naglasio da su se delegati dogovorili i oko priprema za sazivanje izborne skupštine SDB OOR-a u narednoj godini, jer u maju 2011. svim tijelima u Savezu ističe mandat.

Na današnjoj sjednici Saveza SDB OOR 92.-95. usvojen je plan rada za 2009. i 2010. godinu, te finansijski plan za 2011. godinu.

Za današnju Skupštinu Saveza SDB OOR 92.-95. pozvana su 102 delegata, a prisustvovalo je 67 delegata što je dovoljno za donošenje punovažnih odluka.