Sarajevo
0

Danas skupština Saveza demobiliziranih boraca FBiH

FENA
Foto: Arhiv
Foto: Arhiv
Nakon što je Upravni odbor Saveza demobiliziranih boraca odbrambenooslobodilačkog rata '92.-'95. (SDBOOR) održao sjednicu, za subotu je u Sarajevu zakazana redovna izvještajna skupštinu Saveza.

Niaz Hodžić, v.d. predsjednika ovog saveza, kazao je za Fenu da bi današnjoj skupštini trebali prisustvovati delegati iz svih deset kantona, a 65 ih je potvrdilo dolazak.

Na skupštini bi delegati trebali zauzeti stavove u vezi s rokovima za isplatu dugovanja prema demobiliziranim borcima, roku za vraćanje na snagu zakona o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica, te formiranju komisije za zapošljavanje i samozapošljavanje demobiliziranih boraca i fonda koji će pratiti sve njene aktivnosti.

Na dnevnom redu današnje sjednice je i plan rada za 2009. i 2010. godinu te finansijski plan za 2011., a ovi akti, ističe Hodžić trebali bi biti uredno usvojeni.

Delegati će razmatrati i dalje korake prema institucijama izvršne i zakonodavne vlasti u vezi s ovom populacijom.

Dugovi Federalne vlade i Ministarstva za boračka pitanja demobiliziranim borcima po prijašnjem Zakonu o pravima demobiliziranih boraca i članova njihovih porodica do danas, kako je zaključio Upravni odbor SDBOOR-a, iznose 47.194.489 KM.

Hodžić je također kazao da bi do maja trebala biti održana i izborna skupština SDBOOR-a jer svima u savezu tada ističe mandat.

Prema zvaničnoj najavi, skupština bi trebala početi u 12 sati u hotelu "Terme" Ilidža.