Ponovili zahtjeve
2

Demobilisani borci protestovali u Goraždu, nezadovoljni odnosom vlasti i radom udruženja

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Pred zgradom kantonalnih institucija u Goraždu danas se okupila grupa demobilisanih boraca, nezadovoljni statusom i odnosom vlasti prema ovoj kategoriji te radom boračkih udruženja. Simbolično okupljanje je, kako su istakli, podrška zahtjevima demobilisanih boraca širom Federacije BiH.

Oni zahtijevaju objavu registra boraca iz ovog kantona, uvođenje boračkog dodatka i prestanak finansiranja boračkih udruženja za koja tvrde kako ne čine ništa za boračku populaciju.

"Tražimo objavu registra boraca i boračku naknadu. Bukvarević je u našem kantonu bio nedavno i dogovorio se s udruženjima mimo našeg znanja. Mi tražimo i vanrednu skupštinu Udruženja demobilisanih boraca da nam se podnese izvještaj gdje se troše pare. Ljudi imaju problema, teško žive. Sve smo dali za ovu državu, a vidimo šta se i kako radi. Nepravda je svuda", izjavio je medijima Amel Barimac, jedan od učesnika protesta.

Okupljeni borci posebne kritike su uputili na račun rada Udruženja demobilisanih boraca, zahtijevajući smanjenje broja boračkih udruženja, ali i na adresu Ministarstva za pitanja boraca FBiH u vezi s predloženim rješenjima u Nacrtu zakona o pravima demobilisanih boraca. Ističu kako je rješavanje statusa boraca sa 60 i više godina starosti diskriminirajuća odredba u odnosu na ostatak boračke populacije iz kategorije demobilisanih boraca.

"To je jedan posto populacije demobilisanih boraca. Meni lično treba 15 godina da čekam da nešto ostvarim", ističe Barimac.

S okupljenim borcima razgovarali su premijer BPK Goražde Emir Oković i ministar za boračka pitanja Eniz Halilović.

"Oni su imali najviše primjedbi na rad udruženja i mi ćemo već sutra razgovarati s rukovodstvom i sa ovim ljudima pa ćemo vidjeti ishod", izjavio je Halilović nakon sastanka s grupom demobilisanih boraca.

S druge strane okupljeni borci najavili su i masovnije proteste ukoliko vlasti u narednih sedam dana ne pokažu spremnost za rješavanje problema boraca i u ovom dijelu FBiH.

Okupljanje je proteklo mirno uz pojačane mjere policijskog osiguranja.