BiH
96

Demobilisani borci najavili proteste 15. decembra u pet do dvanaest

Piše: El. B.
Šaban Habibović
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Iz Koordinacije boračkih udruženja i saveza u FBiH najavili su proteste 15. decembra u 11:55 sati, ističući da ne traže povećanje penzija, nego vraćanje u pravo i potvrđivanju prava na prijevremeno penzionisanje.

Zahtjev boraca je upućivanje utvrđenog prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o povoljnijem penzionisanju branilaca u odbrambeno-oslobodilačkom ratu u parlamentarnu proceduru.

Predsjednik Koordinacije Šaban Habibović poručio je da ne traže povećanje penzija, već da im se vrate ranije stečena prava koja su im oduzeta i umanjena zakonom iz 2013. godine.

"Godine 2013. je donesen Zakon o povoljnijem penzionisanju koji je izmijenio zakon iz 2011. godine, a njime su drastično umanjena prava svih penzionisanih branitelja od 20 do 70 posto" rekao je Habibović ističući da na donošenje tog zakona nisu mogli utjecati i da su čekali da se formira nova vlada.

Proteste su najavljivali u julu i septembru ove godine, ali su oba puta predstavnici Parlamenta FBiH održali sastanke s borcima i obećali ispunjenje njihovih zahtjeva, nakon čega su borci odustajali od protesta.

Poručili su da ovog puta nema odustajanja i da će protestovati dok Vlada FBiH ne udovolji njihovim zahtjevima.