Tešanj
12

Demobilisani borac Nenad nakon 30 godina više neće brinuti hoće li se kuća urušiti na njega

E. M.
Nenad Lozančić (Foto: Općina Tešanj)
Nenad Lozančić (Foto: Općina Tešanj)
Demobilisani borac Nenad Lozančić iz Tešnja nakon 30 godina života u ruševnoj kući, dobio je siguran krov nad glavom kojeg su investicijom u iznosu više od 80.000 KM realizovali Općina Tešanj i kantonalno ministarstvo boraca Zeničko-dobojskog kantona.

Lozančić do prije nekoliko dana živio je u kući koja nije imala krov, stabilne zidove, a svaka zima predstavljala je borbu za život ovog demobilisanog borca.

Međutim, vedri dani došli su u Nenadov život, a prvi put u posljednjih 30-ak godina zimu će dočekati u toplom prostoru bez brige da li će se kuća urušiti na njega.

Foto: Općina Tešanj
Foto: Općina Tešanj

"Tridsetak godina sam živio kako sam živio. Sada je mnogo ljepše, imam vodu, struju, kanalizaciju. Unutra je lijepo i sređeno, sada samo trebam održavati sebi ovaj prostor da je sve uredno", kazao je Lozančić, a na pitanje kako je uopće uspio tolike godine živjeti u ruševnoj kući kazao je:

Foto: Općina Tešanj
Foto: Općina Tešanj

"Znam ja najbolje kako je bilo. Naložim sebi, ali kroz prozore je uvijek puhalo. Stavim deku na prozor, a onda puhne jači vjetar i digne crijep, lim... Sve ja to kao popravim, ali nešto drugo se pokvari i tako od zime do zime."

Kantonalni ministar za pitanja boraca Fahrudin Čolaković je kazao da ovo nije prvi put da ministarstvo pomaže u projektima stambenog zbrinjavanja boračke populacije, ali je jedinstven u tome što se lokalna zajednica aktivno uključila u pomoć braniocima.

Foto: Općina Tešanj
Foto: Općina Tešanj

"Ovaj projekt smo uradili u saadnji s općinskim načelnikom Tešnja Suadom Huskićem. Ministarstvo je osiguralo 40.000 KM i gotovo isto toliko i općina Tešanj. Ovo je dobar primjer saradnje dva nivoa vlasti u rješavanju krupnih pitanja. Uvjeren sam da je Nenad ovo zaslužio", kazao je Čolaković.

Pojasnio je da se radi o objektu s dvije stambene jedinice i da je jedan već useljen dok će općina provesti postupak useljenja nekog od boraca u drugi objekt koji se daje na doživotno korištenje.

Foto: Općina Tešanj
Foto: Općina Tešanj

Čolaković je dodao da ih pandemija koronavirusa nije pokolebala u rješavanju implementacije projekata koji imaju za cilj poboljšanje položaja boračke populacije.

"Uprkos svemu, uspjeli smo ove godine pomoći u otvaranju 76 novih firmi čiji su vlasnici branioci. Nekoliko stotina firmi čiji su vlasnici branioci su aktivne i konkurentne na tržištu rada, a otvorene su našim sredstvima u proteklih 6 godina.