BiH
15

Demineri pregledaju teren u Perinom Hanu u potrazi za zakopanim eksplozivom

Piše: E. M.
(Foto: Elmedin Mehić/Klix.ba)
U zeničkom naselju Perin Han danas su nastavljene aktivnosti na otkrivanju vrste metala koji je pronađen nakon jučerašnjih analiza tla koje su obavili radnici Heringa koji rade na gradnji autoputa A1, dionice Zenica jug - Zenica sjever.

Nakon što su jučer radnici Heringa upozoreni na lokacije gdje se, prema informacijama mještana, nalaze vreće sa zakopanim eksplozivom, na mjesto događaja su izašli i pripadnici Federalne uprave civilne zaštite koji su pregledali teren te osigurali područje.

Prema riječima šefa Odsjeka za uništavanje NUS-a Seada Vrane, danas bi trebale biti završene aktivnosti na prvom lokalitetu.

"Prijavljeno je da je zakopana određena količina municije, a na mjestu je tim A iz Žepča, koji će u saradnji za izvođačima pruzeti mjere i radnje da se ta površina očisti, pregleda i eventualno ukloni sredstvo ili otkloni sumnja u njegovo postojanje", kazao je Vrana.

Teren je, prema njegovim riječima, težak jer se iskopavanje vrši ispod dalekovoda koji otežava rad magnetometra.

U narednih sat ili dva trebale bi biti završene aktivnosti na lokalitetu na kojem su jučer počeli radovi, a obavit će se i analiza tla na drugom lokalitetu gdje je prijavljeno da je zakopan eksploziv.