Crna hronika
5

Zenica: Istražuje se dojava o skrivenim vrećama sa bombama i oružjem

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Radnici kompanije "Hering“, izvođači istražnih radova na dionici autoputa A1, u dijelu koji će se graditi na relaciji Zenica Jug - Zenica Sjever, prijavili su nadležnoj policijskoj upravi i Kantonalnoj upravi civilne zaštite da su upozoreni od mještana da bi na dva lokaliteta u naseljenom mjestu Perin Han mogle da se nalaze zakopane vreće sa bombama i drugim eksplozivnim sredstvima.

Pripadnici deminerskog tima Federalne uprave civilne zaštite su danas pregledali jedno od navedenih mjesta u cilju otkrivanja zakopanih eksplozivnih sredstava. Njihove aktivnosti će se nastaviti i sutra na istom lokalitetu, ali i na drugom lokalitetu na koji su danas tokom obavljanja prvih istražnih aktivnost ukazali mještani.

"Obaviješteni smo o mogućim skrivenim vrećama sa bombama i oružjem tako da smo odmah angažirali specijalizirani tim deminera. Danas su tek počeli raditi i pripremati teren za pregled, a nakon završetka svih aktivnosti znat ćemo da li ima nešto u zemlji na ovom lokalitetu. U svakom slučaju hvala građanima na upozorenju i pozivamo sve koji imaju bilo kakve informacije o skrivenom oružju da jave policiji ili civilnoj zaštiti", rekao je Sead Džanović, direktor Kantonalne uprave civilne zaštite ZDK-a.

Radnici kompanije "Hering" su zbog eventualne opasnosti privremeno obustavili građevinske istražne radnje na ovom lokalitetu do okončanja aktivnosti deminerskih timova.