BiH
2

Delimustafić na saslušanju za utvrđivanje identiteta na Županijskom sudu u Karlovcu

FENA
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Alija Delimustafić, koji je početkom rata u BiH obnašao funkciju ministra MUP-a Republike BiH, a sada ga represivna tijela BiH progone zbog navodnih "krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom" trebao bi tokom popodneva biti doveden k sucu istrage Ivanu Perkoviću na Županijski sud u Karlovcu, potvrdio je u četvrtak Perković Hini.

Perković je također rekao da je dobio najavu dovođenja uhapšenog na saslušanje, ali ne prema zahtjevu za izručenje, kojeg sud za sada nema, već prema Interpolovoj potjernici, temeljem kojeg je hrvatska policija, navodno u autobusu, uhapsila osobu za kojom se traga.

Glasnogovornica suda Jasna Radman rekla je Hini da će sudac istrage, prije svega, pokušati nedvojbeno utvrditi identitet odnosno je li osoba koju je policija uhapsila doista Alija Delimustafić.

Za sada je samo poznato da je hrvatski ministar unutrašnjih poslova Vlaho Orepić potvrdio hapšenje A.D., i to po međunarodnoj potjernici.

Nakon što se utvrdi identitet utvrdit će se postoje li, kako je rekla Radman, "uvjeti za određivanje pritvora radi izručenja, a eventualno kasnije utvrđivat će se postoje li uvjeti za izručenje, bude li hrvatsko pravosuđe dobilo zahtjev za izručenje".

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić potvrdio je BiH medijima da je uhapšen Alija Delimustafić po potjernici čije je raspisivanje išlo temeljem "zahtjeva Tužilaštva Kantona Sarajevo", a koje ga goni zbog navodnih "krivičnih djela organiziranog kriminala, a u vezi sa zloupotrebom položaja, povredom zakona sudije, pranjem novca i prevarom".

Ranije je na ročištima na Sudu KS potvrđeno da Alija Delimustafić nema dvojno državljanstvo, ali da se navodno za ranijih boravaka u Hrvatskoj služio imenom Ilija Mustafić, kao svojim identitetom.

Suokrivljenici u ovom predmetu, nazvanom "Pravda" su: Juso Škrijelj, Lejla Cerić i Suada Hadžić te Lejla Fazlagić-Pašić.