Posjetio Foču
27

Delić: Zakon o civilnim žrtvama rata će po prvi put prepoznati žene žrtve silovanja i djecu koja su rođena iz zločina silovanja

E. A.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Federalni ministar rada i socijalne politike Adnan Delić obraćajući se danas u Foči povodom Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u ratu istakao je da je u proceduri Zakon o civilnim žrtvama rata te najavio da će biti razmatran u četvrtak na redovnoj sjednici Vlade FBIH.
"Obećavam Ajni i Alenu (op. Udruženje Zaboravljena djeca rata) da ću se boriti za zakon koji je trenutno u proceduri i on bi trebao biti razmatran u četvrtak na redovnoj sjendici Vlade FBIH. To je Zakon o civilnim žrtvama rata koji će biti unikatan u svijetu jer će po prvi put prepoznati žene žrtve zločina silovanja i djecu koja su rođena iz zločina silovanja", najavio je Delić.

Delić je istakao nesebičnu podršku udruženjima koja se bore za istinu te naglasio da će opravdati njihovo povjerenje.

"Uvije ću biti vaša bezrezervna podrška, vaš glas u institucijama i u meni ćete imati prijatelja i povjerenje koje ste mi ukazali vi i vaše majke i djeca životom ću sačuvati i boriti se da ga opravdam. Hvala vam za povjerenje da se danas obratim ispred mjesta na kojem su žene i djevojčice doživjele najgori od svih zločina koje jedan čovjek može učiniti drugom čovjeku jer zločin silovanja je zločin i prema tijelu i prema duši i prema časti i prema dostojanstvu. Ubistvo je naspram toga milost, tako često kažu žrtve silovanja", kazao je Delić.

Naglasio je da je prekid šutnje i borba za istinu pokazatelj da su žrtve jače od zločina i zločinaca i da je to njihova pobjeda.

"Ponosan sam što vas poznajem i posebno pocastvovan što imam priliku biti dijelom vaše borbe i to kroz zvanične institucije jer smatram da je važno da institucije ne samo učestvuju nego da budu nosioci svih aktivnosti u prekidanju tišine o zločinu koji je počinjen nad ženama, a vaša čast i dostojanstvo važnije su od bilo kakve patrijarhalne šutnje i osjećaja sramote. Nema sramote u tome što ste bile izložene najmonstruoznijim zločinima, što ste preživjele i dignute glave govorite o tome, nema sramote što ste rodile svoju djecu. Danas nažalost postoje zlotvori koji bi ove iste zločine ponavljali i zato je važno da sva djeca znaju istinu i da se zajedno sa Alenom i Ajnom bore za istinu kako se ona ne bi nikada nikome ponovila", istakao je između ostalog Delić.

Događaju u Foči prisustvovali su predstavnici ambasade SAD, Velike Britanije, Ukrajine, Irana, OHR-a, OSCE UN misije u BiH, te predstavnici državnih i entitetskih institucija i drugih. U ime člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića u Foči se obratio šef njegovog kabineta Alija Kožljak.

"Pamtimo preživjele seksualnog nasilja tokom rata u BiH. Obilježavanjem Međunarodnog dana borbe protiv seksualnog nasilja u sukobima, dajemo naš doprinos stvaranju svijesti o važnosti suočavanja sa seksualnim nasiljem u sukobima i potrebi za sprečavanjem nasilja u svim oblicima, kako bismo osigurali da se takvo zlo nikada više ne ponovi. Primite ovu poruku kao izraz podrške, ohrabrenja i želje da zajednički doprinosimo izgradnji humanijeg društva i borbi za pravdu”, rekao je Kožljak.

Kožljak je izrazio duboku solidarnost sa žrtvama seksualnog nasilja u svim ratom zahvaćenim područjima u svijetu i poslao poruku da procesuiranje počinitelja ovakvih zločina i pružanje pravde žrtvama mora biti naša stalna obaveza.