Nakon referenduma
345

Delić: Pokretanjem postupka opoziva načelnika građani Lukavca su oštećeni za 100.000 KM

Piše: A. K.
Edin Delić (Foto: Klix.ba)
Edin Delić (Foto: Klix.ba)
Ovo je pobjeda građana, građanske i ideje koja bi mogla biti putokaz Bosni i Hercegovini u cjelini, kazao je načelnik Lukavca Edin Delić koji je večeras proglasio ubjedljivu pobjedu na referendumu o njegovom opozivu.

Kao što je i poznato, u Lukavcu je danas održan referendum o opozivu načelnika Delića, a preliminarni rezultati se mijenjaju iz minute u minutu.

Pravo glasanja imale su 42.394 osobe, a prema trenutnim nezvaničnim i preliminarnim rezultatima oko 47 posto građana obavilo je svoju građansku dužnost, od čega je njih više od 85 posto dalo podršku Deliću te negativno glasalo za njegov opoziv.

Delić je na večerašnjoj konferenciji za medije rekao da su objektivni indikatori u proteklom periodu pokazivali da će doći do održavanja referenduma koji je građane koštao skoro 100.000 KM, koliko je novca izdvojeno iz budžeta Lukavca.

"Još uvijek nemamo tačne rezultate, pa ne bismo govorili precizno, ali evidentno je da će biti ubjedljiva pobjeda na referendumu. Zbog toga smo bili prilično ravnodušni na intenciju SDA da referendumom dovede u pitanje volju građana, čak smo govorili da je on nepotreban zbog rasipanja novca, energije i novca", rekao je Delić.

Istakao je i da se nije plašio provjere volje građana koji su prepoznali ono što radi.

"Oni su se identifikovali s pozitivnom promjenama na području općine Lukavac i meni je izuzetno drago što se ovo danas desilo, jer su građani pokazali da znaju, razumiju i hoće da učestvuju u oblikovanju svog života na području Lukavca", poručio je Delić.

Naglasio je i da je zbog rezultata ponosan kao građanin Lukavca, a ne zbog činjenice da je sačuvao funkciju.

"Ovo što se danas desilo rezultat je rada velikog broja građana. Ovo je pobjeda građana, građanske i ideje koja bi mogla biti putokaz BiH u cjelini. U svakom slučaju ćemo se i dalje boriti da Lukavac postane prostor u kome će se baštiniti pozitivne vrijednosti i afirmativna energija, a ne blokade, negacije, opstrukcije, mržnja, a mogu kazati i laži kojih smo se naslušali i nagledali u protekloj kampanji", naveo je Delić.

Inicijativu o pokretanju postupka opoziva Delića 22. januara ove godine pokrenulo je 16 vijećnika Općinskog vijeća Lukavac okupljenih oko Stranke demokratske akcije i Stranke za BiH.

Nedugo nakon toga uslijedilo je donošenje odluke o pokretanju postupka opoziva načelnika, a Delić kaže da je 18 vijećnika prouzrokovalo štetu građanima u iznosu od blizu 100.000 KM.

"Kao vijećnik bih napisao izjavu da se odričem honorara u vijeću dok se ne isplati taj iznos. Mislim da bi to bilo korektno te da pokažu odgovornost prema građanima, da zbog greške i onoga što su napravili zloupotrebom svoje pozicije, sami snose posljedice. Također bih preispitao da li ima smisla da više sjedim u tom vijeću, jer je očigledno šta su građani danas kazali", istakao je Delić.

Naveo je i kako očekuje da vijećnici počnu služiti interesu građana te raditi u skladu sa zakonom.

"Ukoliko se to ne desi i ukoliko budemo i dalje gledali ovakve opstrukcije, sasvim sigurno je da ću imati mehanizme da pružim kvalitetniji odgovor, nego što je sada, u skladu sa zakonom", poručio je Delić.

S druge strane, Delićeva ruka je pružena prema svakom vijećniku u Općinskom vijeću Lukavac. Naveo je da u politici nema zlopamćenja niti osvetničkog odnosa.

"Međutim, moramo biti svjesni da će naš odnos ubuduće biti postavljen u neke okvire koji moraju biti u skladu sa zakonom i interesom građana. Optimističan scenarij bi bio da Općinsko vijeće počne raditi u interesu naroda. Očekujem da se to i desi, jer je SDA već izgubila u velikoj mjeri i unutar same sebe. Za nas koji nismo SDA i koji smatramo da je SDA štetna po društvene interese BiH, za narod naše općine koji je to pokazao izlaskom na referendum, mislim da je dobro da Tarik Arapčić vodi SDA i dalje te da narod iz njegovog vođenja odlično zna šta je ova stranka. Zahvaljujem mu se u tom smislu", zaključio je Delić.