BiH
120

Delegati Skupštine KS: Ujedinjena koalicija radit će jače i odlučnije uprkos hapšenju Radončića

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Članovi Kluba SBB-a BiH koji su delegati Skupštine KS obratili su se javnosti prije početka sjednice podsjetivši još jednom na slučaj privođenja predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića, kazavši kako je riječ o "zloupotrebi pojedinaca mehanizama pravne države i neprimjerenoj demonstracije sile".

"Zastupnici i ministri SBB-a na nivou KS na ovaj način izražavaju zabrinutost i nezadovoljstvo zbog brutalnog načina i političke pozadine privođenja lidera SBB-a. Takvim činom je pokrenuta negativna energija i sužen prostor konstruktivnog djelovanja u ambijentu neizvjesnosti i nesigurnosti s ciljem provođenja reformskih planova dogovorenih u saradnji s koalicionim partnerima", rekao je Dževad Rađo, predsjednik Kluba SBB-a, dok je iza njega stajala većina delegata Skupštine KS.

Rađo je istakao kako je SBB čvrst u namjeri da radi najbolje u interesu građana KS i BiH.

"Potpuno je sigurno da se kroz ovako teške i složene političke presedane preispituju snaga i odlučnost uspostavljenih koalicijskih odnosa. Ujedinjena koalicija upućuje poruku građanima KS da uprkos događajima, koji nisu svojstveni savremenim demokratskim državama, ostaje i da će raditi još jače i odlučnije, kako na poboljšanju životnog standarda svakog građanina KS, tako i na provođenju implementacije reformskih procesa, a čiji je zagovornik i supokretač gospodin Radončić", rekao je Rađo.

Na kraju je zaključio kako ovim putem prenose svoja očekivanja da će osnovna ljudska prava i slobode, narušeni u slučaju Radončića, biti u najkraćem roku ispoštovana.

Delegati nisu dozvolili medijima da postavljaju pitanja. Iako je bilo govora o tome da će i sjednica Skupštine KS biti odgođena, kao što je to bio slučaj sa sjednicama Paralmenta FBiH, to se nije dogodilo, te se sjednica održava prema predviđenom dnevnom redu.