Oštra rasprava
18

Delegati NSRS-a oštro kritikovali policiju: Jeste li se izvinili građanima za brutalnost?

M. N.
Izvještaj MUP-a RS za 2018. godinu izazvao je burne reakcije i oštre kritike pojedinih delegata Narodne skupštine RS. Kazali su kako su šokirani hvalospjevima koji se navode u samom uvodu i to za godinu u kojoj su hapsili i bili brutalni prema svojim građanima.

Delegat PDP-a Dragan Galić kazao je kako se čak i RTRS izvinio građanima nakon objavljenih pogrešnih informacija, ali da se MUP RS-a nikada nije izvinio za svu brutalnost i hapšenja koja su se dogodila u Banjoj Luci. Kao dokaz naveo i je dio iz izvještaja u kojem se navodi kako su u prošloj godini zaprimili ukupno 789 predmeta, od kojih je 417 žalbi građana koje se odnose na nezakonito ili neprofesionalno ponašanje zaposlenih u MUP-u RS.

Nebojša Vukanović iz SDS-a kazao je kako je frapantan podatak da je policija RS u 2018. godini oduzela imovinu od kriminalaca u vrijednosti od 20.000 KM.

"Da ste išli najzabačenijim ulicama gradova našli biste kod sitnih kriminalaca taj iznos, a pokradeni milioni. Bolje da zatvorite odjel koji se bavi time", rekao je.

Istakao je kako je najveća sramota MUP-a RS konferencija za medije koju su održali nakon ubistva Davida Dragičevića kazavši da nisu smjeli iznositi takve stvari o preminulom manje od 24 sata nakon pronalaska tijela, a pogotovo zbog toga što je utvrđeno da je sve rečeno neistinito.

"I da ste imali kamere koje su snimale Davida 0-24, to niste smjeli uraditi. Kriminizirali ste žrtvu i onda opovrgnuli to. Kako je moguće da nestanu stvari iz istrage? Kako je moguće da sigurnosno zanimljive osobe policijskim agencijama uzimaju i brišu snimke kako hoće? Ko je za to odgovoran? Takvi krupni propusti se inače ne rade, već samo ako se neko krupan krije iza ubistva", zaključio je Vukanović.

Kazao je kako je javnost uznemirena nizom ubistava, pogotovo Davidovim i ubistvom Slaviše Krunića čija istraga, kako kaže, tapka u mjestu.

"Ne znam koliko dalje treba biti traljava policija kada se nije makla od leša i telefona u džepu, a sada je 21. vijek s najmodernijom tehnologijom. Nažalost, ubice neće biti pronađene dok ste vi na vlasti", kazao je.

U toku je rasprava.